Pretnja jugu Rusije: Helikopteri bez oznaka prevoze teroriste u Avganistan

CC0 / / Apač AH-64
Apač AH-64 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je zabrinuta što se u različitim regionima Avganistana koriste helikopteri bez identifikacionih znakova koji prevoze militante i naoružanje, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije uoči konferencije o Avganistanu koja će se održati 26. i 27. marta u Taškentu.
Bivši pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija
Avganistan priznaje talibane za političku grupaciju?

Rusko ministarstvo je naglasio da je Moskva zabrinuta rastom aktivnosti militanata pokreta „Taliban“ koji izvode napade u različitim delovima Avganistana, kao i povećanjem prisustva DAEŠ-a u severnim provincijama koje se graniče sa državama ZND.

„Izazivaju zabrinutost slučajevi korišćenja helikoptera bez oznaka u različitim regionima Avganistana, sa ciljem prebacivanja militanata i naoružanja zapadnog tipa za avganistansko ’krilo‘ ove terorističke grupe. Smatramo da izjave avganistanskih zvaničnih lica koje to potvrđuju zahtevaju ozbiljnu istragu“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ministarstvo je istaklo da potvrđuje želju za „daljim razvojem saradnje sa Avganistanom kada je u pitanju borba protiv terorističke pretnje i trgovine narkoticima, uz tesnu saradnju sa regionalnim partnerima“.

„Nastavićemo da pružamo pomoć Avganistanu u osposobljavanju vojske i policije, obuci njihovih pripadnika preko kompetentnih ruskih resora“, dodaje se u saopštenju.

Na konferenciji u Taškentu će učestvovati ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala