ODKB podržava stav Rusije o „slučaju Skripalj“

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav Rusije o tome da Moskva ni na koji način nije umešana i ne može da ima nikakve veze s incidentom u Solsberiju naišao je na razumevanje kod ruskih partnera u Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Direktor Odeljenja za kontrolu naoružanja Vladimir Jermakov održao je brifing za ambasadore država-članica ODKB-a kako bi razjasnio ruski stav o neosnovanim optužbama Velike Britanije u slučaju trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju 4. marta. 

Šefovi država zemalja ODKB-a - Sputnik Srbija
ODKB: Ne trebaju nam „obojene revolucije“ i „hibridni ratovi“

„Ruski stav u celini je naišao na razumevanje kod partnera u ODKB-u. Učesnici sastanka zaključili su da je neophodno nastaviti bliske kontakte u vezi sa ’slučajem Skripalj‘“, navedeno je u dokumentu. 

Ministarstvo inostranih poslova Rusije potvrdilo je da „Rusija ni na koji način nije umešana i da u principu ne može da ima nikakve veze s incidentom u Solsberiju“. 

„Nervno-paralitički gas pod šifrovanim nazivom ’novičok‘ nikada nije proizvođen u Ruskoj Federaciji“, navedeno je u saopštenju. 

„Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog toga što je na teritoriji Velike Britanije izvršen pokušaj ubistva s predumišljajem ruske državljanke Julije Skripalj. Ukazano je na to da britanska strana ne samo da narušava norme humanitarnog prava, nego i Bečku konvenciju o konzulskim odnosima iz 1963. godine. Predstavnici Rusije nemaju dozvolu za kontakt s Julijom Skripalj kako bi joj ukazali neophodnu pomoć“, navedeno je u dokumentu. 

U britanskom Solsberiju 4. marta su otrovani britanski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripalja supstancom A234 umešana Rusija, a Moskva to kategorički negira. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala