Italijanski premijer: Ne prekidati dijalog s Rusijom zbog trovanja Skripalja

© Sputnik / Aleksej Vitvicki / Uđi u bazu fotografijaPremijer Italije Paolo Đentiloni
Premijer Italije Paolo Đentiloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italija je solidarna sa stavom Evropske unije o trovanju bivšeg saradnika ruskih specijalnih službi Sergeja Skripalja, ali poziva da se sačuva „neophodan prostor za dijalog“ s Rusijom, izjavio je italijanski premijer Paolo Đentiloni.
Angela Merkel i Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Merkelova: Britanija predstavila određene dokaze protiv Rusije u „slučaju Skripalj“

Šefovima država i vlada 28 zemalja-članica EU prvog dana sastanka u Briselu bilo je potrebno tri sata da usaglase zajednički odgovor na incident u Solsberiju. U završnom saopštenju Saveta Evrope je navedeno da su lideri EU saglasni s ocenom Vlade Velike Britanije o „vrlo verovatnoj“ odgovornosti Rusije i odsustvu drugog uverljivog objašnjenja. 

„Italija je jasno izrazila svoju saglasnost s usvojenim saopštenjem, pridružujući se rečima solidarnosti s Velikom Britanijom, ali istovremeno naglašava da je neophodno da ovaj stav i ova osuda, kao prvo, ne dovedu do eskalacije, a kao drugo, da ne zatvore neophodan prostor za dijalog s Rusijom koji je posebno važan u aktuelnom geopolitičkom momentu“, izjavio je Đentiloni na konferenciji za novinare. 

U britanskom Solsberiju 4. marta su otrovani britanski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripalja supstancom A234 umešana ruska država, što Rusija kategorički negira. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala