Italijani obnavljaju manastire na Kosmetu

Pratite nas
Našim kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost, pišu Večernje novosti.

To je za list potvrdio ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Francuski humanitarc Arno Gujon sa donacijom za Srbe sa Kosova - Sputnik Srbija
Arno Gujon nastavlja da pomaže Srbima na KiM

„Na osnovu podataka kojima raspolažem, može se zaključiti da je osnivanje Italijansko-srpskog instituta za umetnost, neprofitne društveno korisne nevladine organizacije, motivisano željom da se stručno, konkretno i pravovremeno doprinese obnovi srpskog kulturnog nasleđa na KiM, a prvenstveno svetinja koje se nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti“, rekao je Tanasković.

Stručnjaci su već započeli seriju „izviđanja“ i procenjivanja na terenu, piše list i navodi da su u manastiru Visoki Dečani na proveri statika građevine, kao i stanje konzerviranosti fresaka, skulptura i dekorisanih površina.

Prvi kontakti su već ostvareni sa Kancelarijom za KiM u Beogradu koja je pomogla da se prepozna i odredi prvi ambiciozni cilj: stavljanje u sigurno stanje i restauracija crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Eksperti Instituta su već procenili da je urgentno da se rekonstruišu krov i pod, jer su oštećeni od vode koja je prodirala u unutrašnjost u dugom periodu, a odmah potom sledi restauracija onoga što je ostalo od fresaka.

Prve troškove izvođenja na terenu podneli su pojedinci koji su formirali Institut, a koji se sada obraćaju evropskim fondovima za spasavanje kulturnih dobara, ali i privatnim licima, donatorima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala