Hag: Srbija spremna da sudi radikalima

© Tanjug / Tanja ValićPredsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima
Predsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudski Mehanizam u Hagu saopštio je danas da ga je Srbija obavestila da je spremna da sudi članovima SRS Petru Jojiću i Vjerici Radeti, zbog nepoštovanja Haškog suda.
Predsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima - Sputnik Srbija
Poruka iz Haga: Neka Srbija kaže hoće li suditi Radeti i Jojiću

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao sudija Ajdin Sefe Akaja,15. februara ove godine, Srbija je pozvana da dostavi pismene podneske o svojoj nadležnosti i spremnosti da prihvati ovaj slučaj, kao i da je 14. marta ove godine srpski ministar pravde odgovorio da je Srbija "spremna za vođenje krivičnog postupka protiv optuženih".

Sudija Akaj pozvao je hašku tužiteljku da se u roku od 30 dana izjasni da li bi ustupanje procesa radikalima Srbiji bilo "u interesu pravde i poštovanja prava optuženih", a konačnu odluku Akaj će doneti tek nakon što se o tome izjasni tužiteljka.

U saopštenju se navodi da je predsednik Međunarodnog suda za ratne zločine krajem novembra prošle godine primetio da Srbija nije sarađivala sa sudom kada se radi o hapšenju i predaju optuženih, zbog čega je odlučeno da se svi sudski spisi u vezi sa ovim predmetom prenesu na mehanizam, koji je sredinom januara utvrdio da je nadležan za slučaj.

Jojić i Radeta se terete da su uticali na svedoke pretnjama, zastrašivanjima i mitom u haškom procesu protiv Vojislava Šešelja.

 

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala