Britanija ponižena: Ovo je najveći paradoks „bregzita“

© AP Photo / Matt DunhamTradicionalni britanski pasoš.
Tradicionalni britanski pasoš. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krajem prošle godine britanska vlada najavila je da će krajem 2019. vratiti u upotrebu ikonični, plavi pasoš, što je premijerka Tereza Mej opisala kao „izraz naše nezavisnosti i suvereniteta“.

Ovih dana pojavila se vest da će ugovor za izradu novog-starog britanskog pasoša dobiti Francusko-holandska kompanija „Gemalto“.

Biti il ne biti - Sputnik Srbija
Biti il‘ ne biti: Hoće li englesko i američko „oružje moći“ proterati iz EU

Ponuda te kompanije je niža od najbliže rivalske za pedeset miliona funti (oko 70 miliona dolara). Ukupna vrednost ugovora je procenjena na oko 700 miliona dolara.

Ranije je bilo reči da bi se pasoši mogli proizvoditi u Nemačkoj ili Francuskoj, pošto su kompanije iz tih zemalja ušle u uži izbor.

Probregzitovski poslanici oštro su kritikovali odluku da se pasoši štampaju van Velike Britanije, a konzervativni poslanik ser Bil Keš ocenio je da je „potpuno pogrešna“.

„Mislim da je to, u najmanju ruku, neprikladno. Potpuno je nepotrebno, i simbolički — potpuno pogrešno. Bez obzira na ponuđene cene, ovo je simbolički događaj“, rekao je ser Keš.

U međuvremenu, torijevski poslanik Priti Patel ocenio je odluku kao „nnacionalno poniženje“ i pozvao Vladu da je opozove.

„Ovo bi trebalo da bude trenutak za slavlje. Povratak plavog, ikoničnog pasoša ponovo će uspostaviti britanski identitet, ali to što su posao dobili Francuzi jednostavno je zapanjujuće. To je nacionalno poniženje. Pozvaću vladu da razmotri svoja ovlašćenja i da vidi mogu li išta uraditi“, rekao je Patel britanskim medijima.

​Vest da će se britanski pasoš praviti van zemlje izazvala je uzbunu na društvenim mrežama a poznati britanski biznismen Dankan Banajin opisao je kao „ludilo“.

Građani Velike Britanije su natpolovičnom većinom glasali za izlazak zemlje iz EU, sredinom 2016.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala