Britanski eksperti utvrdili kojom supstancom je otrovan Skripalj

© AP Photo / Andrew Matthews/PAIstraga trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solsberiju
Istraga trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solsberiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej saopštila je da su eksperti vojne laboratorije u Port Daunu „pozitivno utvrdili“ da supstanca koja je korišćena u trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije pripada grupi supstanca „novičok“, navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika premijerkinog kabineta koje je dobio Sputnjik.
Pripadnici hitnih službi i policije tokom istrage trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u britanskom Solsberiju - Sputnik Srbija
Zdravstveno stanje Sergeja i Julije Skripalj ostaje kritično

Tereza Mej se sastala u Briselu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

„Premijerka im je predstavila detaljni izveštaj o istrazi o korišćenju u Solsberiju borbenog nervnog gasa koji se proizvodi u Rusiji. Ona je izjavila da su vodeći naučnici u Port Daunu pozitivno utvrdili da hemijska supstanca koja je korišćena u trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije pripada grupi ’novičok‘“, navodi se u saopštenju.

Mejova je izjavila da je Britanija sigurna da je Rusija ranije proizvodila tu supstancu.

„Velika Britanija, Nemačka i Francuska su potvrdile da ne postoji drugačija verzija događaja od one da je Rusija odgovorna za nesreću… Lideri su se dogovorili da nastave kontakte narednih dana“, navodi se u saopštenju.

Portparolka Stejt department Heder Navert je nazvala smešnom izjavu Rusije da je neka druga zemlja mogla da otruje Skripalja u Velikoj Britaniji. Ona je dodala da SAD, kao i druge države, podržavaju London po ovom pitanju.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija.

S tim u vezi, britanska premijerka Tereza Mej 14. marta je objavila donošenje niza mera protiv Rusije, među kojima su proterivanje 23 ruskih diplomata u roku od nedelju dana i zamrzavanje svih bilateralnih kontakata na visokom nivou.

Rusija kategorički negira svoju umešanost u trovanju Skripaljevih, a Ministarstvo inostranih poslova Rusije proglasilo je 17. marta 23 britanskih diplomata personama non grata i naložilo im je da izađu iz zemlje do kraja naredne sedmice. Istovremeno, Moskva je povukla saglasnost za otvaranje Konzulata Velike Britanije u Sankt Peterburgu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala