Britanski ministar izgubio kompas: Džonson uporedio Putina sa Hitlerom

© AP Photo / Stefan RousseauBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da London ne želi novi „hladni rat“ niti smatra da Rusija predstavlja pretnju po postojanje Ujedinjenog Kraljevstva.
Boris Džonson - Sputnik Srbija
Džonson: Rusija pokušava da sakrije iglu u plastu sena

Šef britanske diplomatije Boris Džonson smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin koristi Svetsko prvenstvo u fudbalu za poboljšanje imidža Rusije. On se složio sa jednim od poslanika da ovo što se sada dešava dosta liči na to kako je Hitler iskoristio Olimpijske igre 1936. godine u Berlinu.

„Da, mislim da poređenje sa 1936. godinom apsolutno stoji“, rekao je ministar.

Međutim, on je primetio da ne bi bilo u redu lišiti reprezentaciju Engleske učešća na prvenstvu. 

Džonson je dodao da je tajming napada na bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegovu kćerku koji su otrovani nervnim gasom u južnoj Engleskoj verovatno je povezan sa izbornom pobedom ruskog predsednika Vladimira Putina. 

„Želim jasno da kažem: ne želimo da ulazimo u novi ’hladni rat‘, to bi bilo veoma tužno… Odrastao sam sa iskrenim strahom da će naša zemlja biti uništena u nuklearnom napadu. Ne mislim se nalazimo pred pretnjom našem postojanju, ali ipak se radi o pretnji“, rekao je Džonson, govoreći pred međunarodnim komitetom britanskog parlamenta i odgovarajući na pitanje kakva vrsta pretnje dolazi od Rusije.

Automobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Bura u ruskom MIP-u: Gde vam je bila solidarnost kada ste bombardovali Srbiju

Džonson je dodao da situacija sa incidentom u Solsberiju ne podrazumeva da svi kontakti sa Rusijom treba da budu prekinuti.

„Verujem da se, bez obzira na sve, mnogi u Rusiji oduševljavaju Velikoj Britanijom“, rekao je on.

Ministar je izjavio da London namerava da nastavi sa pružanjem ruke prijateljstva Rusima i da sankcije Velike Britanije nisu usmerene protiv običnih građana Rusije.

Džonson nije saopštio imena bogatih Rusa koji imaju svoju imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji bi mogli da budu osumnjičeni za korupciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala