Ne mogu da spavam, ne smem da se umivam: Oni su preživeli američki pakao na zemlji (video)

© AP PhotoAmerički vojnik posmatra zarobljenika u iračkom zatvoru Abu Grejb
Američki vojnik posmatra zarobljenika u iračkom zatvoru Abu Grejb - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši zarobljenici ozloglašenog zatvora Abu Grejb u Iraku na 15. godišnjicu početka američke vojne operacije „Šok i strahopoštovanje“ pričali su za agenciju Raptli o preživljenim užasima.

Četiri bivša zarobljenika pričala su o svojim noćnim morama koja ni do danas nisu uspeli da zaborave. Prema rečima jednog od zarobljenika, njega su mučili vodom i sada on ne može mirno da se umiva. Drugi zarobljenik je rekao da mu iz ruku vadili medicinske proteze bez anestezije. Na zatvorenike su huškali pse, udarali ih nogama, ali pre svega su ih uništavali psihički“, objasnili su bivši zarobljenici.

Oni su priznali da su nakon oslobađanja nastavili da se plaše, čak i ako bi slučajno naišli na američke vojnike na javnim mestima.

„Svaki put kada sam ih sreo na ulici — osećao sam strah, plašio sam se da se vratim na to mesto prisećajući se mučenja“, objasnio je jedan od njih.

„Kada su došli Amerikanci, mislili smo da će nas osloboditi od kriminalnog režima, ali desilo se suprotno: ispostavilo se da su oni ubice, glavni svetski kriminalci; oni u sebi nemaju ništa ljudskog“, ispričao je drugi zatvorenik.

„Ja ne mogu da spavam — stalno sanjam mučenje i čujem krike“, priznao je jedan od njih.

© AP PhotoAmerički vojnici muče zarobljenike u iračkom zatvoru Abu Grejb
Američki vojnici muče zarobljenike u iračkom zatvoru Abu Grejb - Sputnik Srbija
Američki vojnici muče zarobljenike u iračkom zatvoru Abu Grejb

Američke trupe su 2003. godine započele operaciju „Šok i strahopoštovanje“ (Shock and Awe), koja je kasnije nazvana „Iračka sloboda“.

Nakon invazije SAD, zatvor Abu Grejb, koji se nalazi u istoimenom gradu nedaleko od Bagdada, postao je glavno mesto držanja zarobljenih Iračana optuženih za zločine nad snagama zapadne koalicije. Zarobljenici su mučeni, a mnogi su ubijeni.

Samo 12 vojnika proglašeno je krivim po optužbama vezanim za incidente u Abu Grejbu. Oni su dobili različite zatvorske kazne. Pritom sud nije za incidente proglasio krivim visoke zvaničnike Pentagona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala