Vrata EU otvorena za Kosovo, prvo ispuniti uslove

© AP Photo / // /Visar KryeziuZastava tzv. Kosova
Zastava tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predviđeno za druge moguće i za Kosovo, ali da je potrebno ispuniti određene uslove, uključujući dijalog sa Beogradom.
Barikada na granici Srbije sa Kosovom - Sputnik Srbija
Srbija neće udariti u zid zbog Kosova i Metohije

„Strategija kaže da svi partneri imaju evropsku perspektivu. To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade, jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari kako bi imalo evropsku perspektivu“, rekla je Mogerinijeva, navodi se u Unmikovom pres-klipingu.

Govoreći o uslovima koje Kosovo treba da ispuni kako bi napredovalo ka EU, ona je kazala da Priština treba da nastavi dijalog sa Beogradom.

„Vidim interesovanja lidera po tom pitanju, zato treba ići napred. To zahteva hrabrost. Kosovo treba da implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je Sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahteva samo EU, već to traže i građani“, istakla je Mogerinijeva.

„Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja“, poručila je Mogerinijeva.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala