Uhapšen Sarkozi: Gadafi, bogata naslednica i milioni evra

© REUTERS / Pascal RossignolNikola Sarkozi i Muamer Gadafi
Nikola Sarkozi i Muamer Gadafi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi uhapšen je u utorak pod sumnjom da je ilegalno finansirao svoju izbornu kampanju 2007. godine, javio je list „Mond“.

List navodi da je političar smešten u pritvor u prostorijama sudske policije u Nanteru, gde je pozvan u okviru postupka o slučaju mogućeg libijskog finansiranja njegove pobedničke predsedničke kampanje 2007.

Grafit bivšeg libijskog vođe  Muamera al Gadafija u Sirtu pre nego što je ubijen od strane NATO-a pobune u 2011. godini. - Sputnik Srbija
Četiri godine kasnije — Kome je smetao živ Gadafi?

Sarkozijeve muke počele su samo mesec dana od kako je napustio Jelisejsku palatu 2012. Naime, pošto ga više nije štitio imunitet predsednika, postao je dostupan francuskim izvršiteljima koji ga sumnjiče za finansijske malverzacije i finansijska policija ubrzo mu je zakucala na vrata luksuzne vile u Parizu, u potrazi za dokazima koji bi rasvetlili sumnje da je Sarkozijevu predsedničku kampanju 2007. godine nelegalno finansirala bogata naslednica kompanije „Loreal“, Lilijen Betankur.

Sama Betankur, jedna od najbogatijih osoba u Francuskoj, već je tada bila osumnjičena da je nezakonito finansirala Sarkozijevu stranku. Tada su iskrsle optužbe da je Betankurova davala ilegalan novac za finansiranje Sarkozijeve stranke, što je Sarkozi oštro demantovao. Betankurova je navodno dala 50.000 evra u kešu 2007. blagajniku Sarkozijeve stranke za predsedničku kampanju, što je daleko iznad dozvoljenih 4.600 evra za pojedinačne donacije.

Sumnje u finansiranje Sarkozijeve kampanje imaju i još jednu verziju. Naime, kako je svojevremeno pisao francuski portal „Medijapar“, Sarkozijevu kampanju je ilegalno finansirao, ni manje ni više nego bivši libijski vođa Moamer Gadafi.

Iz dokumenta koje je lansirao francuski portal 2012, navodno se videlo da je tadašnji režim u Libiji dao milione evra za Sarkozijevu kampanju. Portal je objavio dokument kojim je Gadafi dao principijelnu saglasnost za finansiranje Sarkozijeve kampanje 2007. godine sa 50 miliona evra. Sarkozi je tužio „Medijapar“ zbog falsifikata, ali je direktor ove kuće odmah uzvratio kontratužbom. U martu 2011. Gadafijev sin Saif al Islam je u jednom intervjuu zatražio da Sarkozi „vrati novac koji je prihvatio od Libije da bi finansirao svoju izbornu kampanju“. Istraga tada nije otvorena.

Sarkozi je bio predsednik Francuske u periodu 2007-2012. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala