Nemački ministar: Islam nije deo Nemačke; Merkelova: Jeste

© REUTERS / Fabrizio BenschBundestag
Bundestag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ponovo je izjavio da nemačka istorija i kultura nemaju veze s islamom, nakon što je ranije već poručio da islam nije deo Nemačke, a nemačka kancelarka Angela Merkel odmah reagovala rečima da građani muslimanske veroispovesti i njihova religija jesu deo Nemačke.

U intervjuu za današnji „Velt am zontag“, Zehofer je kazao da „niko ne može ozbiljno da porekne to da je Nemačka istorijski i kulturno bila pod hrišćansko-jevrejskim uticajem, a ne pod islamski“.

„Ovo je za mene od ključne važnosti kada se povede pitanje o tome šta pripada Nemačkoj“, rekao je Zehofer, prenosi „Politiko“.

Miting partije Alternativa za Nemačku - Sputnik Srbija
Šok u Evropi: Probudila se nemačka desnica — šta sledi?

Lider Hrišćansko-socijalne unije, bavarske sestrinske stranke demohrišćana kancelarke Merkel, izjavio je prethodno u petak za „Bild“ da „islam nije deo Nemačke“.

„Nemačka je hrišćanska zemlja“, rekao je Zehofer, navodeći da uz to idu slobodne nedelje, crkveni praznici, kao i rituali poput Uskrsa, Božića i drugih praznika.

Izjava Zehofera za „Bild“ da „islam nije deo Nemačke“ u suprotnosti je sa porukom bivšeg nemačkog predsednika Kristijana Vulfa, koji je 2010. godine pokrenuo debatu o imigracijama, rekavši da je „islam deo Nemačke“.

Tu Vulfovu rečenicu je 2015. godine, u vreme protesta grupe Pegida, ponovila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Muslimani koji žive kod nas naravno da su deo Nemačke. Ali to ne znači da zbog toga treba da odustanemo od naših tradicija i običaja“, naveo je Zehofer.

Merkelova je, nakon Zehoferove izjave „Bildu“, poručila da su građani muslimanske veroispovesti i njihova religija deo Nemačke, kao i da bi islam koji praktikuju muslimani u Nemačkoj trebalo da se uskladi sa ustavom zemlje.

Kancelarka je kazala da, iako je Nemačku oblikovala judeo-hrišćanska baština, sada u njoj živi četiri miliona muslimana, preneo je AP.

„Oni ovde mogu da žive sopstvenu religiju. Ovi muslimani pripadaju Nemačkoj i na isti način i njihova religija pripada Nemačkoj“, rekla je predsednica države sa 82 miliona stanovnika.

 

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala