Praznična atmosfera, zastave... A fešta se tek očekuje (video)

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaBaloni sa natpisom "Ja sam izabrao predsednika Rusije" na izbornom mestu u Moskvi
Baloni sa natpisom Ja sam izabrao predsednika Rusije na izbornom mestu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija danas bira predsednika, sedmog po redu od raspada Sovjetskog Saveza. Atmosfera u Moskvi je svečarska. To se može videti po raspoloženju građana i zastavama koje se vijore sa zgrada i gradskih autobusa.

U samom centru Moskve, ispred Istorijskog muzeja, postavljena je bina, sa koje bi večeras — kako se očekuje — trebalo da se obrati novoizabrani predsednik Ruske Federacije.

Na istom mestu biće obeležena i četvrta godišnjica od prisajedinjenja Krima Rusiji. Povremeno se sa razglasa čuje muzika — tonske probe su u toku. Posle objavljivanja prvih rezultata, uz zidine Kremlja, očekuje se velika fešta.

Moskovljani od ranog jutra izlaze na biračka mesta. Većina njih nije želela da otkrije za koga će glasati. Uglavnom su diplomatski odgovarali: „Za sebe i svoju budućnost“.

Jedan od trgovaca rekao je za Sputnjik da neće izaći na glasanje, jer unapred zna da će njegov kandidat pobediti.

„Pa, neću valjda za nekog drugog?! Zamislite da pobedi Sobčakova, zemlja bi nam se pretvorila u ’Dom 2‘“, dodao je šaljivo, aludirajući na rijaliti šou koji je svojevremeno vodila kandidatkinja za predsednika Rusije Ksenija Sobčak.

U gradu su primetne pojačane mere bezbednosti. Oko 17 hiljada policajaca je na dežurstvu. Na ulici su se mogle videti i grupe „Rosgvardije“.

IZ MINUTA U MINUT: Putin ponovo predsednik (video)

„Kao i na prethodnim i pretprošlim izborima, sa kojih sam takođe izveštavao, ni sada nema prave utakmice — svi znamo ko će se večeras pojaviti na bini koja je postavljena kod Istorijskog muzeja, ali to ne znači da nema o čemu da se izveštava. I ovi izbori su svojevrstan referendum o tome šta Rusi misle o politici predsednika Putina i tome šta je on postigao u prethodnom periodu, kao i prilika da se izjasne o tome da li žele da on nastavi na taj način. To je vrsta demokratije o kojoj je zanimljivo izveštavati“, rekao je urednik spoljnopolitičke redakcije Radio-televizije Srbije Bojan Brkić za Sputnjik.

Kako je dodao, izlaznost je velika u celoj zemlji, veća nego na predsedničkim izborima pre šest godina.

„Ako se ponovi izlaznost od pre šest godina ili bude veća, pa predsednik dobije više glasova, to znači da se nije obistinilo ono što su mu na Zapadu predviđali — da će trpeti političku štetu zbog onog što oni nazivaju avanturama u Ukrajini, na Krimu, u Siriji i da će sankcija Zapada odneti svoj danak. One jesu na neki način odnele svoj danak, vidi se da Rusi malo lošije žive zbog devalvacije rublje… Ali, očigledno da sve to nije bilo dovoljno da ubedi Ruse da im je potreban neko drugi i da to što Putin radi nije dobro za njihovu zemlju“, rekao je Brkić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala