Deluje ljupko, ali samo jedan zalogaj može da ubije čoveka

Pratite nasTelegramOdyssey
Džošua Kvik, profesionalni tragač za hranom, otkrio je smrtonosnu biljku kukutu na Portkini Sendsu u Kornvolu i upozorava da njena i najmanja količina može lako da ubije.
Novac i sat koji otkucava - Sputnik Srbija
Nije biljka, ni životinja, gaji se u 20 kvadrata, a može da vam obezbedi dobru zaradu

Smrtonosna biljka koja izgleda kao paškanat otkrivena je na plažama Ujedinjenog Kraljevstva i širi se strah da psi mogu da uginu ukoliko je zagrizu. Biljka kukuta pronađena je u Kornvolu kao posledica oluje Ema, a čak i najmanji zalogaj može ubiti čoveka koji je pojede, prenosi Blic.

Džošua Kvik, profesionalni tragač za hranom, rekao je da je erozija izazvana olujom blizu plaže u Lilantu, nedaleko od Sent Ajvsa, izazvala pojavu ove biljke.

Koren je otrovan i ukoliko ga pojedu čovek ili pas, ishod može biti fatalan. Izgleda i miriše veoma slično paškanatu. Iako je prelepa biljka, jedna je od najotrovnijih na severnoj hemisferi, a korenje je veoma toksično — rekao je Kvik.

Šta je kukuta?

Kukuta je evropska biljka, deo je porodice peršuna. Ima stabljiku sa ljubičastim tačkama i lišće u obliku paprati, male bele cvetove i neprijatan miris. Obično naraste između 150 i 240 santimetara i ima glatku, zelenu, šuplju stabljiku.

Svi delovi biljke su veoma toksični i čak i mala količina može dovesti do respiratornog zastoja, jer sadrži supstancu sličnu nikotinu. Dovoljan je samo 0,1 gram ove biljke da odrastao čovek umre ako je pojede.

Kukuta obično raste kraj ograda, puteva, jaraka, gradilišta, useva i polja, gde ju je lako pomešati sa nekim bezopasnim biljnim vrstama.

Osuđenici u antičkoj Grčkoj ubijani su otrovom kukute. Smatra se da je čuveni grčki filozof Sokrat ispio otrov kukute, nakon što je osuđen na smrt. 

Izvor: Blic 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala