Osim savremenim apotekarskim preparatima, anemiju možete lečiti i brojnim veoma efikasnim lekovima koje predlaže ruska narodna medicina.
Anemiju karakteriše snižen apetit, bol u glavi, razdražljivost, pojačano znojenje, sklonost ka crnim mislima i depresiji, bledilo, opšta slabost i brzo umaranje.
Pri lečenju malokrvnosti pacijenti bi trebalo da obrate pažnju na unos dovoljne količine mikroelemenata i to posebno cinka, bakra, gvožđa, hroma, jer je svaki od njih važan u procesu metabolizma i efikasnog korišćenja hranljivih materija iz prehrambenih proizvoda.
Osim toga, ruska medicina kaže da je veoma važno da se dovoljno vremena provodi na svežem i po mogućnosti čistom planinskom vazduhu. Još odavno je narod primetio da je bolje izbegavati hranu bogatu šećerom i brašnom i umesto toga hraniti se mesom, džigericom, jajima i, naravno, svežim voćem i povrćem. Osim toga, narodna ruska medicina preporučuje buter, pavlaku i mleko, ali ni sa ovim namirnicama ne treba preterivati, jer može doći do drugih problema poput zatvora ili otežanog varenja i bolova u želucu.
Veoma je preporučljivo jesti proso i orahe. Osim toga, valjalo bi koristiti sveže voće i povrće žute boje. Ne zaboravite na crni i beli luk!
Narodni recepti protiv anemije
— Izrendajte jednake količine šargarepe, cvekle i rotkve. Iscedite sok iz narendane mase i prespite u flašu od tamnog stakla, držite u frižideru. Jednu supenu kašiku piti tri puta dnevno, pre jela. Primenjivati 3 meseca. Ovo je, kako kaže ruska narodna medicina, najbolji lek protiv malokrvnosti.
— Tri kašike suvog kantariona, dve kašike suve koprive, dve kašike suvih listova kupine usitniti u avanu i preliti sa dva decilitra kipuće vode. Ostaviti da odstoji, piti pomalo tokom dana.
— Šipurak: pet supenih kašika suvih i usitnjenih plodova kuvati deset minuta u litar vode. Procediti i piti pomalo tokom celog dana. Ovaj čaj odlično čisti čitav krvotok i poboljšava metabolizam. Takođe, ovako pripremljen čaj od šipurka podiže opšti tonus organizma i pomaže kod problema sa bubrezima i bešikom.
— Jednake količine listova suve koprive, cvetova hajdučke trave i usitnjenog korena maslačka pomešati i držati u tegli. Tri puta tokom dana spremiti sveži čaj tako što prelijete jednu kašiku biljne smeše sa tri decilitra kipuće vode. Ostaviti da odstoji, procediti i piti pola sata pre jela. Ovako pripremljen čaj piti tokom dva meseca.
— Listove pelina brati tokom maja i njima napuniti teglu zapremine četiri litra. Preliti apotekarskim alkoholom i tri nedelje držati na toplom ali tamnom mestu. Potom procediti i preliti u flašu od tamnog stakla. Držati u frižideru. Po jednu kap alkoholnog ekstrakta pelina rastvoriti u jednoj kafenoj kašičici vode i piti tri puta dnevno pola sata pre jela tokom tri nedelje.