Dodik: Većina Srba u RS bi se izjasnila za pripajanje Srbiji

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi se većina Srba u Srpskoj na referendumu, kada bi on bio održan, izjasnila za pripajanje RS Srbiji.

„Gurnuti smo u BiH, to mesto nam je nametnuto kao moranje, diktirano od međunarodnog faktora. Žele da kažu da je Bosna država, a mi, kao, nismo… Međutim u Ustavu i u Dejtonskom sporazumu piše da je BIH sastavljena od dva entiteta i tri naroda koji su izvorište svog suvereniteta i odluka na zajedničkom nivou“, rekao je Dodik za televiziju Pink.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Srpska želi što veću autonomiju

Upitan da li bi voleo da se raspiše takav referendum, Dodik je rekao da on to ne krije i da godinama govori o tome, kao i da misli da je to prirodno.

„Na kraju će ta politička priroda pobediti, to se ne može zaustaviti. To je bila tabu-tema i o tome nije smelo da se priča. RS ima sve elemente sa stanovišta države i to je ono od čega mi polazimo. RS je jedino što funkcioniše u BiH, zajednički nivo je izgubljen jer nema konsenzusa“, rekao je Dodik.

Kako je rekao, RS je pravljena u miru, „voljom srpskog naroda, kao zov za slobodom koji je Srbima na tom prostoru značio državu“.

„Kada nije bilo države dogodili su nam se ’Jasenovac‘ i ’Jadovno‘, gde smo masovno pobijeni“, rekao je Dodik i ponovio da je RS odbranjena u ratu i neće odustati od obeležavanja Dana RS 9. januara oko čega postoji konsenzus i pozicije i opozicije.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala