Dačić: Ako Kosovo želi vojsku, neka je potraži u UN

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslovaIvica Dačić na sastanku "Zapadno-balkanske šestorke - ZB6"
Ivica Dačić na sastanku Zapadno-balkanske šestorke - ZB6 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Rezolucijom 1244 SB UN nije predviđeno formiranje vojske Kosova i poručio je da Srbija to neće prihvatiti, te da Srbi u kosovskom parlamentu sigurno za to neće glasati.

„Kada je reč o vojsci Kosova na snazi su dokumenta SB UN. Ako neko želi promenu, ona mora biti doneta u istom formatu — na sednicu Saveta bezbednosti, pa donesite odluku. Nikakva vojska Kosova nije predviđena Rezolucijom 1244, niti bilo kojim drugim dokumentom“, rekao je Dačić novinarima u Sarajevu.

Vojska Republike Srpske na Danu Republike Srpske 9. januara 2017. godine. - Sputnik Srbija
Zašto vojska Kosova može, a vojska Republike Srpske ne može?

On je kazao da Srbija želi da reši probleme, pre svega zbog sebe, te da zbog toga i predlaže neko trajno rešenje za Kosovo, ali je i istakao da sa druge strane „imamo situaciju da se recimo ne sprovodi Briselski sporazum“.

„Kome mi sad da se žalimo što on nije realizovan, a nije realizovan u najvažnijoj stvari — Zajednici srpskih opština. Upućivanje pretnji i ucena nije način na koji se može razgovarati“, rekao je Dačić.

On je kazao da EU često tumači neke formulacija na način koji je suprotan kod nekih država-članica.

„Ne znam da li ste danas pročitali novine. Mi imamo tu informaciju od pre nekoliko dana da je španski premijer Rahoj rekao da neće učestvovati na samitu u Bugarskoj sa šefovima država Zapadnog Balkana ako učestvuje Kosovo“, naglasio je Dačić i upitao ko je ikada utvrdio da je zvaničan stav Brisela da je priznanje Kosova uslov za prijem Srbije u EU.

To su, kaže Dačić, formulacije koje se možda sviđaju nekoj pojedinoj zemlji, ali EU kao takva ima statusno neutralan stav.

Premijer Španije Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Rahoj ne ide na samit, neće da se slika sa Tačijem

Poručio je da Srbija želi u EU, ali na častan i dostojanstven način.

Govoreći o ministarskom sastanku „zapadnobalkanske šestorke“ u Sarajevu, Dačić je kazao da je on u funkciji priprema za Londonski samit koji „daje na znanje da je evropska perspektiva ipak realna“.

On je dodao da je „svaki političar“ obećavao da će Srbija ući u EU, ali je sada ipak data perspektiva, odnosno 2025. godina kao vremenski okvir u kojem može da se računa da će se razgovarati o članstvu.

„Da li će to biti tako, to je ipak politička odluka. Tu imamo više sumnji nego u našu spremnost da ćemo mi ispuniti sve te kriterijume“, konstatovao je Dačić.

Primetio je i da su uslovi sada drugačiji, pa je tako pred Srbiju postavljen uslov da mora da reši bilateralne sporove.

„Zašto oni nisu rešili svoje bilateralne sporove pre ulaska u EU, pa se sada Hrvatska i Slovenija svađaju zbog granica. Kako to nije važilo ranije, a sada će važiti? Ali dobro, šta da radimo, nismo mi ti koji određuju pravila“, zaključio je Dačić.

 

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala