Sputnjik — trn u oku Vašingtona

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrpske novine
Srpske novine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čini mi se da je Vašington frustriran što mediji koji se finansiraju iz američkog budžeta nemaju takav uticaj u Srbiji, a da je poruka Pentagona da će se SAD svim silama boriti protiv ruskog uticaja u našoj zemlji, uključujući i protiv samog postojanja Sputnjika, kaže predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

Prema navodima britanske agencije Rojters, neimenovani zvaničnik Evropske komande vojske SAD pridružio se optužbama Pentagona na račun srpskih medija i optužio „Sputnjik i druge medije“ za „dezinformacije“, rekavši da je „ruski uticaj pomogao širenju antiameričkih osećanja u Srbiji“.

Naime, Pentagon je u četvrtak saopštio da su „dezinformacije“ navele srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da kritikuje visokog američkog generala Kertisa Skaparotija, čime je praktično optužio srpske medije za širenje lažnih vesti.

Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin: Zdovoljni smo što stav Skaparotija nije stav Pentagona

Portparol Pentagona Džoni Majkl rekao je britanskoj agenciji Rojters da su u „srpskim medijima počele da se pojavljuju dezinformacije kojim je generalu Skaparotiju pripisana netačna izjava, s ciljem da se protiv njega, pa i protiv SAD, raspire srpska osećanja“.

Podsećanja radi, gotovo svi srpski mediji, uključujući i Sputnjik, preneli su da je general Kertis Skaparoti, komandant Evropske komande SAD, u izlaganju pred Odborom Senata SAD za oružane snage 8. marta 2018. godine, izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je — Srbija.

Na pitanje zašto je od svih medija naveden baš Sputnjik, a ne „Al Džazira“ koja je prva izvestila o Skaparotijevom svedočenju, ili televizija N1 koja je takođe prenela tu vest, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović kaže da je Sputnjik već dugo trn u oku administraciji u Vašingtonu zbog svog uticaja u Srbiji.

„Čini mi se da je Vašington pre svega frustriran što mediji koji se finansiraju iz američkog budžeta nemaju takav uticaj u Srbiji i da je ovo negde i poruka da će se SAD svim silama boriti protiv svakog ruskog uticaja u našoj zemlji, uključujući i protiv samog postojanja Sputnjika. To je loše za medijsku scenu u Srbiji i ako već naša država nije dovoljno jaka da ima svoje medije koji bi imali neku vrstu globalnog uticaja, onda je svakako bolje da javnost bude izložena svim mogućim medijima i da što više informacija dobija preko njih“, napominje Radomirović.

Pentagon - Sputnik Srbija
Ovo je već groteska: Američka vojska udarila na srpski Sputnjik

Predsednik UNS-a dodaje da je u tom smislu potrebno da jasno znamo ko finansira neki medij i ko iza njega stoji, kako bi publika na osnovu toga mogla da proceni da li ima nekog skrivenog uticaja i da li je izveštavanje tog medija iskrivljeno u nečiju korist.

Kako kaže, očigledno da je u toku intenzivan propagandni rat između Istoka i Zapada, u čijem središtu se našla Srbija.

„Ohrabren sam reakcijom Ministarstva odbrane Srbije koje je objavilo video-snimak i transkript onoga što je general Skaparoti rekao u svedočenju, kao i prevod tog svedočenja na srpski jezik. Bitno je da govorimo o činjenicama, jer znamo da u propagandnim ratovima istina prva strada, a očigledno je da uz istinu ovde strada Srbija i da se treba držati činjenica. Dakle, jasno je da je informacija sa javnog svedočenja generala Skaparotija objavljena prvo posredstvom ’Al Džazire‘ i da se potom raširila po medijima u našem regionu, uključujući i Srbiju. Takođe, nijedan srpski medij nije dezinformisao javnost, što se lako može utvrditi čitanjem transkripta svedočenja generala Skaparotija i uvidom u video-snimak“, kaže Radomirović.

I Vesna Radojević, urednica projekta „Raskrikavanje“ portala „Krik“, koji se bavi lažnim vestima i manipulacijama u srpskim medijima, za Sputnjik kaže da nema dileme u pogledu toga šta je Skaparoti rekao pred Senatom SAD.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a (levo) i general Kertis Skaparoti, vrhovni komandant NATO snaga u Evropi (desno) - Sputnik Srbija
Skaparoti nije skapirao (video)

„Na pitanje koja zemlja Skaparotija najviše brine zbog ruskog uticaja, on je nesumnjivo rekao — Srbija. Moje mišljenje je da su mediji, na neki način, preterali sa naslovom. Rekli su da je Skaparoti rekao da je srpska populacija problem na Balkanu, ali on je rekao da je Srbija problem zbog ruskog uticaja i zbog mešanja Rusije u nekakve odluke. Dakle, to jeste poslužilo određenim medijima u Srbiji da imaju naslove poput ’Amerika mrzi Srbe‘, a list ’Alo‘ je čak rekao da će zbog te izjave ruski bajkeri doći u Srbiju da nas brane od NATO-a. U tom smislu bilo je određenih medijskih manipulacija, ali je nesumnjivo da je gospodin Skaparoti rekao da ga povodom ruskog uticaja na Balkanu najviše brine Srbija“, kaže Vesna Radojević.

Kako navodi, nije joj poznato na koje je medije u Srbiji Pentagon mislio u svom saopštenju o dezinformisanju javnosti, kao ni da li su baš svi mediji preneli punu informaciju, ali je jasno da je zbog reakcije srpske javnosti Pentagon želeo da iznese i svoj stav u vezi sa tim.

„Da su naslovi u medijima bili malo preterani, jesu, ali nema sumnje da je Skaparoti rekao da je Srbija, zbog ruskog uticaja, problem na Balkanu i da bi NATO, odnosno Amerika, trebalo da se više pozabave svojim diplomatskim uticajem ovde. To smo svi čuli u samom videu“, kategorična je Vesna Radojević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala