Ruski ambasador u Londonu: Možda se „slučaj Skripalj“ nije ni dogodio

© REUTERS / Toby MelvillePolicija na mestu gde je navodno otrovan bivši obaveštajac Sergej Skripalj,
Policija na mestu gde je navodno otrovan bivši obaveštajac Sergej Skripalj, - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije dobila je notu iz Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije u kojoj je navedeno da je saradnik britanskih specijalnih službi, bivši pukovnik Državne obaveštajne uprave (GRU) Rusije Sergej Skripalj u kritičnom stanju, ali ta informacija nije dovoljna, izjavio je ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko.
Pripadnici britanske policije tokom istrage trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Salsberiju - Sputnik Srbija
Ruski ambasador: Pritisak Moskve preneo slučaj Skripalj u pravni okvir

Britanska strana tvrdi da je u trovanje nervno-paralitičkom supstancom iz grupe „novičok“ Skripalja i njegove kćerke Julije umešana Rusija. Britanska premijerka Tereza Mej objavila je u sredu niz mera protiv Rusije, među kojima su proterivanje 23 ruskih diplomata i zamrzavanje svih bilateralnih kontakata na visokom nivou. 

„Upravo smo dobili notu iz Forin ofisa da je porodica Skripalj u kritičnom stanju, ali za nas su te informacije nedovoljne. Britanci i dalje kriju od nas medicinski zaključak, nemamo pristup povređenima, nemamo mogućnost da razgovaramo s lekarima. Niko ovde čak nije objavio ni fotografiju. Zbog toga, možda su živi, a možda nisu, možda se uopšte ništa nije ni dogodilo. To jest, nude nam da im verujemo na reč, što je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je ambasador. 

On je naveo da će Moskva na London vršiti formalni pritisak.

„Nažalost, oni će izbegavati bilo kakve kontakte s Ambasadom, informacije se daju vrlo dozirano, u opštim crtama, to je novi stil britanske politike“, dodao je on. 

Jakovenko je naglasio da London ima obavezu da saopšti Moskvi kakvo je zdravstveno stanje ruske državljanke Julije Skripalj. 

„Oni, recimo, posmatraju Sergeja Skripalja kao britanskog državljanina, zbog toga odbijaju da govore o njegovom zdravstvenom stanju. Što se tiče Julije Skripalj, ona je ruska državljanka i oni to priznaju, ali takođe ništa ne govore o njoj. U vezi s tim smatramo da to protivreči međunarodnom pravu. U skladu s Bečkom konvencijom imamo puno pravo da dobijemo potpune informacije o zdravstvenom stanju ruskog državljanina, što nam odbijaju“, rekao je Jakovenko. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala