Moskva optužuje Kijev za mešanje u unutrašnje stvari Rusije

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Ukrajine da ne dozvoli državljanima Rusije da glasaju u Ambasadi i Generalnom konzulatu na predsedničkim izborima 18. marta događaj je bez presedana, to je direktno mešanje u unutrašnje stvari Rusije, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Ukrajinska policija u Kijevu - Sputnik Srbija
Kijev neće dozvoliti ruskim državljanima da glasaju u Ukrajini

„Reč je o otvorenom mešanju u strogo unutrašnje poslove Ruske Federacije, koje vodi eskalaciji napetosti u ionako ne baš dobrim bilatelarnim odnosima“, navedeno je u dokumentu.

Ministarstvo je naglasilo da ove mere protivreče ne samo Bečkim konvencijama o diplomatskim i konzularnim odnosima, nego i međunarodnim pravnim normama, a pre svega odredbama Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnim slobodama 1950. godine. 

„Ovakva dejstva su bez presedana i ne uklapaju se u opšteprihvaćene predstave o civilizovanim zemljama“, smatra Ministarstvo. 

Navedeno je da ova odluka ne izaziva ništa osim uznemirenosti. 

Rusija, kako je navedeno, očekuje da će dejstva Kijeva oceniti OEBS i Ujedinjene nacije. Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukašević potvrdio je ranije da će Moskva iskoristiti sve mogućnosti OEBs-a ukoliko glasanje na teritoriji Ukrajine bude onemogućeno. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala