Moskva protiv formiranja vojske Kosova

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stvaranje oružanih snaga Kosova dodatno bi zaoštrilo ionako napetu situaciju, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući tvrdnju pomoćnika američkog državnog sekretara Vesa Mičela da Priština ima pravo da formira sopstvene oružane snage i da niko nema pravo veta na razvoj takvih struktura.
Pripadnici teroritičke organizacije OVK ispred spomenika Adema Jašarija - Sputnik Srbija
Užurbana crna operacija: Šta se krije iza zahteva koji je Mičel doneo u Beograd

„Formiranje Kosova, način na koji je to urađeno i ciljevi koji su postavljani kada je Srbija rasparčavana i kada je odvojen deo teritorije jedne suverene države, način na koji je na informativnom i političkom planu jačana ta nova formacija, kao i sve do čega je to dovelo predstavlja dodatni i veoma ozbiljan faktor nestabilnosti na evropskom kontinentu“, rekla je Zaharova, podsetivši da je Rusija takav stav iznosila više puta.

Kako je istakla, nema nikakve sumnje da stvaranje oružanih snaga „formacije koja se ni na koji način nije približila državnoj strukturi“ još više zaoštrava ionako napetu situaciju.

Mičel je tokom nedavne posete Prištini i Beogradu rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću, i da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

„Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje bi se bavile bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe, i niko nema pravo da zabrani Kosovu da razvija takve strukture“, rekao je Mičel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala