Iznenađenje sa severa: Šta severnokorejski ministar spoljnih poslova radi u Švedskoj

© AP Photo / Bullit MarquezMinistri spoljnih poslova Severne Koreje i Kine, Ri Jong Ho i Vang Ji nakon bilateralnog sastanka na marginama 50. samita ASEAN-a u Manili.
Ministri spoljnih poslova Severne Koreje i Kine, Ri Jong Ho i Vang Ji nakon bilateralnog sastanka na marginama 50. samita ASEAN-a u Manili. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnokorejski ministar spoljnih poslova danas dolazi u posetu Švedskoj, što je, kako konstatuje AP, iznenađujući potez na koji se može gledati kao na prvi korak ka organizovanju sastanka američkog predsednika i lidera Severne Koreje u toj skandinavskoj zemlji.
Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping na samitu G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Kina — jedini garant sporazuma SAD i Severne Koreje

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske je najavilo da će se Ri Jong Ho sastati sa švedskom koleginicom Margot Valstrom, a razgovaraće i o bezbednosnoj situaciji na Korejskom poluostrvu.

Švedska ima diplomatske odnose sa Severnom Korejom od 1973. godine i jedna je od retkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu. Ta zemlja pruža i konzularne usluge SAD u Severnoj Koreji, napominje AP.

Švedski zvaničnici, uključujući i premijera Stefana Levena, raniji su saopštili da je njihova zemlja voljna da pomogne pregovore između SAD i Severne Koreje.

Američki predsednik Donald Tramp pristao je da se sa severnokorejskim liderom Kim Džon Unom sastane do maja.

AP navodi da je bilo spekulacija da je Švedska moguće mesto sastanka Kima i Trampa, ali da je verovatnije da će izbor pasti na „selo primirja“ na južnokorejskoj strani demilitarizovane zone između dve Koreje.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala