Tramp i Merkelova: Rusija da pruži odgovore o trovanju agenta

© AP Photo / Evan VucciAnegla Merkel i Donald Tramp
Anegla Merkel i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej rekao je da su SAD u potpunosti uz Veliku Britaniju u slučaju trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju.
Britanska premijerka Tereza Mej - Sputnik Srbija
Tereza Mej: Rusija najverovatnije odgovorna za trovanje Skripalja

„Predsednik Tramp je rekao da su SAD u potpunosti uz Veliku Britaniju i složio se da ruske vlasti moraju da pruže nedvosmislene odgovore o tome kako je došlo do korišćenja nervnog agensa“, saopštio je portparol Mejove.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je američki predsednik izjavio da su Sjedinjene Američke Države solidarne sa svojim najbližim saradnikom i spremne da pruže svu pomoć Velikoj Britaniji u istrazi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je razgovarala sa britanskom premijerkom i saopštila da Rusija mora da pruži „brze odgovore na legitimna pitanja koja je postavila Vlada Velike Britanije“ u vezi sa trovanjem Skripalja i njegove ćerke Julije.

„Kancelarka je oštro osudila taj napad i naglasila da se vrlo ozbiljno odnosi prema oceni Vlade Velike Britanije o odgovornosti Rusije za napad. Rusija mora hitno da odgovori na legitimna pitanja Vlade Velike Britanije i u što skorije vreme otkrije odgovarajući program o hemijskom oružju pred Organizacijom za zabranu hemijskog oružja“, navodi se u saopštenju Vlade Nemačke.

Rajhstag, sedište Bundestaga, Nemačka - Sputnik Srbija
Slučaj Skripalj: Berlin zabrinut, solidariše se sa Britanijom

„Premijerka je obavestila (Merkelovu) da je Vlada došla do zaključka da je odgovornost Rusije za napad na Sergeja i Juliju Skripalj veoma verovatna. Strane su razmatrale agresivno ponašanje Rusije i dogovorile su se da je važno da saveznici postupaju usklađeno. Kancelarka Merkel osudila je napad i rekla da je na strani Velike Britanije“, ističe se u saopštenju pres-službe Vlade Velike Britanije.

Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su onesvešćeni 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, a prema navodima oni su otrovani vojnom nervnom supstancom.

Britanska policija saopštila je da će istraga o napadu hemijskom supstancom na Skripalja trajati više nedelja i da u dosadašnjoj istrazi još nema nijednog osumnjičenog.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala