Litvanija zahteva uklanjanje ruskih vojnih spomenika

© Wikipedia / PIERRE ANDRE LECLERCQ Spomenik vojnicima Crvene armije na groblju Antakalnis u Vilnjusu
Spomenik vojnicima Crvene armije na groblju Antakalnis u Vilnjusu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opština Vilnjus uputila je zahtev rukovodstvu litvanskog udruženja za vojnu istoriju „Zaboravljeni vojnici“ da do 31. marta 2018. godine demontira dva nadgrobna spomenika postavljena na grobove sovjetskih vojnika i vojnika carske Rusije na groblju Antakalnis, izjavio je za Sputnjik predsednik udruženja Viktor Orlov.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Moskva: Uklanjanje spomenika vojnicima Crvene armije — čin vandalizma

„Skupština grada Vilnjusa zahteva da se do 31. marta ili demontiraju spomenici postavljeni na groblju Antakalnis, ili da se ponovo prođe procedura za legalizaciju registracije“, istakao je Orlov.

Međutim, prema njegovim rečima, proces će trajati šest meseci, jer do kraja marta „to nije moguće uraditi“. On je napomenuo da se u pismu gradske skupštine stoji da „navodno natpis na jednom od dva nadgrobnih spomenika nije istinit, ali se ne navodi na kojem od spomenika.“

U ovom trenutku vodi se sudski postupak o tim činjenicama, a sud još nije doneo presudu. Istovremeno, od udruženja je zatraženo da demontira ploče pre donošenja odluke suda. Zbog toga se rukovodstvo litvanske asocijacije obratilo opštini da spreči demontažu.

Početkom decembra 2017. godine Ambasada Rusije je obaveštena da je Litvanija blokirala vojno-memorijalne aktivnosti za uređenje grobnica sovjetskih vojnika. 

Na groblju Antakalnis u jednoj grobnici sahranjeni su ostaci vojnika ruske carske vojske, koji su poginuli 1915. godine tokom odbrane Vilne. U drugom grobu sahranjeni su šest sovjetskih identifikovanih vojnika i jedan nepoznati vojnik koji su pronađeni u okrugu Švenčensku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala