Dok je kod starijih ljudi bol obično posledica degenerativnih procesa, kod mladih se on javlja zbog načina života. Dugo sedenje za računarom, nedovoljno kretanje, loša ishrana i narušena ekologija dovode do pojave bolova u leđima i zglobovima.
Narodni ruski lekovi će vam pomoći da bol umine ili čak da vremenom potpuno nestane.
— Rese breze. Najbolje ih je skupljati dok su još sasvim mlade i sušiti u tamnoj prostoriji. Jednu supenu kašiku prelijte sa četiri čaše kipuće vode i kuvajte na tihoj vatri pola sata. Prohladite, procedite i prespite u staklenu flašu. Pijte po čašu pre jela tokom dana. Ovaj čaj pomaže kod bolova koji nastaju kao posledica reumatizma i okoštavanja pršljenova.
— Hladne komprese od krastavca. Sveži krastavac narendati, položiti na gazu ili pelenu, prisloniti na bolno mesto, obložiti plastičnom folijom i zagrejati. Držati dok se ne osuši. Po potrebi ponoviti.
— Kantarion. Otprilike tri ravne supene kašike suvog kantariona preliti čašom kipuće vode. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Pelenu potopiti u topli, ali ne vreli čaj, iscediti i prisloniti na bolno mesto. Obmotati plastičnom folijom ili celofanom (može da posluži i plastična kesa), utopliti i držati dok se kompresa ne osuši. Po potrebi ponoviti.
— Lovor. 100 g lovorovog lišća isitniti staviti u teglu i preliti sa 2 dl lanenog ulja (može i suncokretovo ili maslinovo). Ostavite da odstoji dve nedelje. Za brže rezultate možete teglu grejati na pari (na tihoj vatri). Nakon što odstoji, ulje procediti, sipati u staklenu flašu i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Po potrebi mazati bolno mesto.
— Tri kokošija jaja razbiti, dodati 100 g guščije masti, 100 g ražanog brašna i 100 g meda. Sve sastojke dobro sjediniti i prebaciti u staklenu teglu, držati na tamnom i hladnom mestu ili frižideru. Svakodnevno po jednu kafenu kašičicu ove masti izvaditi iz tegle, malo zagrejati i namazati na bolno mesto. Obmotati pelenom, plastičnom folijom ili kesom, utopliti. Kafenu kašičicu iste smese kuvajte pet minuta na tihoj vatri u 2 dl mleka. Piti ujutru i uveče pre jela.
— List kupusa i bokvice usitniti u avanu, naneti na gazu i potom na bolno mesto. Obmotati plastičnom folijom ili kesom, utopliti. Držati tokom noći. Ponavljati po potrebi.
— Plovode divljeg kestena oljuštiti i izrendati. Tri čaše očišćenog i usitnjenog kestenja sipati u veću staklenu teglu, preliti sa pola litre rakije i držati mesec dana na tamnom mestu. Procediti, sipati u staklenu flašu. Praviti obloge i prislanjati na bolna mesta
— Odlično sredstvo za usporavanje procesa okoštavanja se pravi od 200 gr očišćenih čenova belog luka i 500 gr brusnice (sveže ili smrznute). Sastojke samleti u blenderu. Prebaciti u staklenu teglu zapremine 2 l i ostaviti na tamnom i hladnom mestu da odstoji. Sledećeg dana dodati kilogram lipovog meda. Sve promešati i ponovo ostaviti da odstoji. Svakog dana jesti po jednu kafenu kašičicu pola sata pre jela.