Rusija povukla aplikaciju za članstvo u CERN-u

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINI Naučnik hoda tunelom unutar Velikog hadronskog sudarača (LHC) u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN)
Naučnik hoda tunelom unutar Velikog hadronskog sudarača (LHC) u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je povukla prijavu za članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), ali će se saradnja sa Moskvom nastaviti, izjavila je portparolka CERN-a Sofi Tezauri za Sputnjik.
Univerzum - Sputnik Srbija
Naučnici šokiraju: Univerzum uopšte ne treba da postoji

„CERN ima dugogodišnju saradnju sa Rusijom i dobre odnose na svim nivoima. Činjenica da je Rusija odlučila da ne postane pridruženi član ne menja duboku saradnju koju imamo i koja je nedavno intenzivirana“, rekla je ona.

Tezaurijeva je navela da država ne mora obavezno da bude član CERN-a da bi dala značajan doprinos njegovom radu. Ona je naglasila je da odluka Moskve ni na koji način neće uticati na njeno učešće u zajedničkim projektima, a pitanje pridruženog članstva još će se razmatrati.

Rusija je podnela prijavu za pridruženo članstvo u CERN-u 2013. godine. Savet organizacije odobrio je prijavu, ali ju je kasnije Moskva povukla. Izvori upoznati sa situacijom potvrdili su za Sputnjik da je ova odluka doneta još u novembru prošle godine.

CERN je najveća laboratorija fizike visoke energije na svetu. Organizacija obuhvata 22 zemlje. Njegove glavne zgrade, uključujući akceleratore, nalaze se na granici Švajcarske i Francuske. Najveći projekat CERN-a je veliki hadronski sudarač.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala