Erdogan informisao Putina o turskoj vojnoj operaciji u Siriji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju
Sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su u utorak uveče o krizi u sirijskoj Istočnoj Guti, rekao je izvor u administraciji turskog lidera.

Situacija u Istočnoj Guti zaoštrila se poslednjih nedelja. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je Rezoluciju 2401, koja zahteva od svih strana da prekinu sukobe i omoguće humanitarnu pauzu od najmanje 30 dana na celoj teritoriji Sirije.

Dim se vije u delu Afrina u Siriji - Sputnik Srbija
Turska vojska zauzela Radžo, steže obruč oko Afrina

Prema saopštenju ruskog Centra za pomirenje u Siriji, teroristi i dalje pucaju.

Lideri su, kako je naveo izvor, razgovarali telefonom pre svega o humanitarnoj tragediji u Istočnoj Guti. Oni su naglasili važnost napora da se održi primirje u skladu s rezolucijom Saveta bezbednosti i da se što pre stvore uslovi za dopremanje humanitarne pomoći u region.

Izvor je dodao da je Erdogan informisao Putina o operaciji Oružanih snaga Turske „Maslinova grančica“ u sirijskom Afrinu.

„Predsednici su se dotakli i bilateralnih odnosa i pripreme samita Rusija—Turska—Iran o Siriji koji će u aprilu biti održan u Istanbulu“, naveo je izvor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala