Teroristi naveli uslove za oslobađanje civila iz Istočne Gute

© AFP 2023 / ABDULMONAM EASSASirijac prolazi pored uništenih zgrada u gradu Haza koji drže teroristi
Sirijac prolazi pored uništenih zgrada u gradu Haza koji drže teroristi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Militanti u Istočnoj Guti obećali su da će osloboditi civile u zamenu za humanitarnu pomoć, saopštio je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana pozivajući se na sirijsku vojsku.
Pogled iz autobusa koji čeka da evakuiše civile na pripadnike sirijske vojske koji stoje pored vozila Crvenog polumeseca u Istočnoj Guti - Sputnik Srbija
Militanti sprečili isporuku humanitarnog konvoja Istočnoj Guti

Humanitarni konvoj Crvenog polumeseca planira da već danas ode u ovo predgrađe Damaska.

Četrdeset pet kamiona sa pomoći i mobilna bolnica postavljeni su jutros na kontrolnom punktu u Muhajam El Vafedin, ka kome vodi humanitarni koridor iz Istočne Gute. Kamioni nose ukupno 247 tona hrane, lekova i osnovnih potrepština.

Predaja tereta će se odvijati uz podršku Centra za pomirenje, koji je odgovoran za siguran prolaz konvoja.

Istočna Guta je jedno od poslednjih uporišta terorista u Siriji, koji kontrolišu grupe Džejš el Islam, Ahrar el Šam i Nusra Front. Iz ove oblasti teroristi redovno bombarduju periferije i centar sirijske prestonice. Od letos u Istočnoj Guti je na snazi zona deeskalacije. U poslednjih nekoliko nedelja situacija u oblasti je naglo eskalirala.

Savet bezbednosti UN je u subotu 24. februara usvojio Rezoluciju 2401 kojom se od svih strana traži da „odmah prekinu sukobe“ i obavežu se da obezbede dugu humanitarnu pauzu od najmanje 30 dana na čitavoj teritoriji Sirije, kako bi se omogućila bezbedna i nesmetana isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija teško bolesnih i ranjenih. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala