Predsedničkom kandidatu komunista pronađeno 13 računa u Švajcarskoj

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaPredsednikčki kandidat Komunističke partije Ruske Federacije Pavel Grudinjin
Predsednikčki kandidat Komunističke partije Ruske Federacije Pavel Grudinjin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna izborna komisija (CIK) Rusije saopštila je da je u švajcarskim bankama, na ime predsedničkog kandidata Komunističke partije Ruske Federacije Pavela Grudinjina, pronađeno 13 računa na kojima ima i zlata, što bi moglo da dovede u pitanje njegovu kandidaturu.

Prema rečima člana CIK-a Aleksandra Kinjeva, ruska Federalna poreska služba zatražila je od švajcarskih vlasti da pošalju izveštaj o aktivima Grudinjina, nakon čega je utvrđeno da pored dva računa, koja je Grudinjin i sâm prijavio, u švajcarskim bankama na dan kada se registrovao kao predsednički kandidat posedovao još 11.

Kandidat za predsednika Rusije Pavel Grudinjin - Sputnik Srbija
Kandidat za predsednika Rusije Pavel Grudinjin

Zamenik šefa CIK-a Nikolaj Bulajev precizirao je da je na tim računima Grudinjin imao oko milion dolara, kao i oko 174 unci zlata, što je oko 5,4 kilograma.

Iz Komunističke partije Ruske Federacije je još ranije saopšteno da su svi njegovi računi u inostranstvu, odnosno u Austriji i Švajcarskoj, bili zatvoreni na vreme, kao i da od CIK-a nisu dobili saopštenje da raspolažu bilo kojom informacijom o tome da Grudinjin raspolaže nelegalnim bankarskim računima.

Mediji navode da će CIK o tome razgovarati u sredu, kao i da postoji mogućnost da ovo pitanje ode i na Vrhovni sud, dok pojedini mediji dovode u pitanje i budućnost njegove predsedničke kandidature.

Podsetimo, predsednički izbori u Rusiji biće održani 18. marta, a u trci za predsednika je ukupno osam kandidata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala