Zaječar: Proglašena vanredna situacija, opasnost od poplava

© Tanjug / RADE PRELICVodostoj reke Kolubare kod Obrenovca
Vodostoj reke Kolubare kod Obrenovca - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Zaječaru i Doljevcu proglašene su vanredne situacije zbog opasnosti od poplava. Naglo topljenje snega moglo bi da prouzrokuje izlivanje Belog i Crnog Timoka, kao i reke Timok, zbog čega je proglašena vanredna situacija, saopštile su nadležne službe Zaječara.
Poplave u Hjustonu - Sputnik Srbija
Fotografija teksaških poplava koja je obišla svet

Ta odluka doneta je na sinoćnjem zasedanju Štaba za vanredne situacije Zaječara, a obuhvata delove teritorije na kojima postoji opasnost od izlivanja reka, prenosi „Zaječar onlajn“.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije i gradonačelnika grada Zaječara Boška Ničića situacija se danonoćno prati i preduzimaju se sve mere kako bi se na vreme reagovalo.

„Mi se pripremamo, nije dobra hidrološka situacija, posebno na Belom Timoku, a ne verujem da će bolje biti, od sutra, prekosutra, ni na Crnom Timoku. Imamo već ozbiljnih problema na mostu koji povezuje dva sela i danas smo čitav dan sa ljudima iz JP ’Srbija vode‘ pokušavali taj problem da rešimo. Nadam se da ćemo do ujutru to rešiti i uspeti da spasimo da ne dođe do rušenja mosta“, kaže Ničić.

Kod mosta na Belom Timoku između Avramice i Grljana, gde je došlo i do naprsnuća jednog od stubova, gomilanje drveća ugrožava statiku mosta i stvara prirodnu branu.

Prema Ničićevim rečima, voda sada nadolazi iz pravca Svrljiškog Timoka, iz Knjaževca.

„Još se ne topi toliko sneg sa planina i neki bujični potoci, koji inače poprilično pune korito Belog Timoka, još se nisu aktivirali, ali to ne znači da već od ranog jutra neće, imajući u vidu temperaturu koja sledi“, rekao je Ničić.

Opština Doljevac u jugoistočnoj Srbiji proglasila je vanrednu situaciju na području cele opštine zbog opasnosti od poplava, dok su aktivisti Crvenog krsta sinoć evakuisali devet osoba iz sela Šainovac i četiri u selu Mekiš, navodi „Blic“.

Poplava nosi zgradu na Tibetu - Sputnik Srbija
Poplava odnela petospratnu zgradu na Tibetu

Sekretar Crvenog krsta u Doljevcu Danijela Kostić kaže da je među evakuisanima Šainovcu petoro dece starosti do sedam godina, među kojima je i jedna devetomesečna beba.

„Svi evakuisani su smešteni u Mesnu zajednicu u Mekišu dok ne dođe do povlačenja vode iz njihovih kuća. U Šainovcu se izlio Dulin potok, a u Mekišu Jugbogdanovačka reka, pa je voda ušla i u nekoliko kuća. Problem su napravili bujični potoci. Voda je ušla u podrume kuća gde se nalaze zamrzivači i hrana tako da ćemo morati sa vatrogascima da radimo na ispumpavanju vode iz podruma“, kaže Kostićeva. 

Ona navodi da je danas situacija alarmantna i da što se tiče ugroženosti ljudi, najkritičnije tačke su Mekiš, Šainovac i Šarlinac.

Kuća nadomak centra Prokuplja srušila se nakon što je proradilo klizište usled naglog topljenja snega, pri čemu niko nije povređen, javljaju „Južne vesti“, dok RTS prenosi da je zbog naglog porasta nivoa reke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata u Prokuplju proglašena vanredna situacija i iz naselja Guba evakuisano oko 75 ljudi.

Navodi se da se prava drama odigrala u Kosovskoj ulici u tom gradu kada se kuća u kojoj se nalazila starija žena potpuno obrušila i zajedno sa potpornim zidom završila na kolovozu.

Portal navodi da je žena u trenutku obrušavanja bila u drugom delu kuće.

RTS navodi da je naglo topljenje snega i kiša, koja je padala sve do jutros, doprinelo da Toplica premaši nivo redovne odbrane od poplava i izlije se u Prokuplju na nekoliko kritičnih mesta.

Pola milijarde ljudi ugroženo od poplava u deltama

Najteža je situacija u naselju Guba, gde je voda prodrla u desetak kuća i odakle je do sada evakuisano oko 75 ljudi.
Zbog novonastale situacije, u stalnom je zasedanju Štab za vanredne situacije opštine Prokuplje, mobilisani su svi kapaciteti javnih preduzeća, a na raspolaganju je i veliki broj volontera, koji su spremni da se uključe u zaštitu od poplava.

Nivo reke Toplice, u gornjem toku, za poslednjih dvanaest sati porastao je za petnaest centimetara i ima tendenciju daljeg rasta, tako da je sasvim izvesno da će problema i dalje biti, naročito u toku kroz Prokuplje i nizvodno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala