Militanti sprečili isporuku humanitarnog konvoja Istočnoj Guti

© AFP 2023 / LOUAI BESHARAPogled iz autobusa koji čeka da evakuiše civile na pripadnike sirijske vojske koji stoje pored vozila Crvenog polumeseca u Istočnoj Guti
Pogled iz autobusa koji čeka da evakuiše civile na pripadnike sirijske vojske koji stoje pored vozila Crvenog polumeseca u Istočnoj Guti - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Sirijske vlasti pokušale su da pošalju u Istočnu Gutu 46 kamiona sa humanitarnom pomoći. Međutim, militanti su nastavili da granatiraju humanitarni koridor“, izjavio je zamenik šefa sirijske diplomatije Fejsal Mikdad.

Kako je rekao, Damask je spreman da humanitarnu pomoć pošalje i u izbeglički kamp Rukban, koji se nalazi na granici sa Jordanom.

Istočna Guta u Damasku - Sputnik Srbija
Istočna Guta: Za dve nedelje poginulo šeststo ljudi

„UN mora da nam dâ garancije kako će se humanitarna pomoć isporučiti onima kojima je i namenjena“, rekao je on.

Od početka nedelje uvedene su tri humanitarne pauze kako bi se izveli civili i dovezla pomoć. Međutim, kako prenose ruski mediji, militanti nastavljaju da blokiraju izlaz civilima.

Nešto ranije se oglasio predstavnik UN zadužen za humanitarnu pomoć Panos Mumcis, koji je rekao da je u Istočnoj Guti usled granatiranja i napada iz vazduha tokom protekle dve sedmice poginulo šeststo ljudi.

Kako je dodao, mnogo je i povređenih, a procenjuje se da je reč o više od 2.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala