Kongres kritikovao Trampovu ideju o doživotnom mandatu

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp dolazi u Belu kuću
Predsednik SAD Donald Tramp dolazi u Belu kuću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Predstavničkog doma Kongresa SAD Ro Hana kritikovao je govor američkog predsednika Donalda Trampa, u kojem je on inicijativu kineskih vlasti da ukinu ograničenje na mandat predsednika države nazvao „sjajnom“.

„Bilo da je ovo šala ili ne, ali govoriti o doživotnom upravljanju sličnom Si Đinpingu je najveća antiamerička stvar koju je sebi mogao da dozvoli američki predsednik. Džordž Vašington bi se prevrnuo u svom grobu“, napisao je kongresmen na svom nalogu na Tviteru.

​Ranije je Si-En-En objavio da je Tramp tokom zatvorene kampanje za prikupljanje sredstava na Floridi ideju doživotne vladavine ocenio kao „sjajnu“.

„Sada je on (kineski lider Si Đinping) predsednik do kraja života. Predsednik do kraja života. Pa on je sjajan… I vidite, on je to uspeo da učini. Mislim da je to sjajno. Možda bi trebalo to jednom da pokušamo“, izjavio je Tramp.

Prošle nedelje je Centralni komitet Komunističke partije Kine objavio nacrt predloženih amandmana, od kojih je najvažniji uklanjanje vremenskih ograničenja za mesto predsednika Kine. Prema sadašnjem Ustavu Kine lider zemlje može da se nalazi na tom položaju najviše u dva petogodišnja mandata zaredom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala