Vučić: Albanci samo čekaju...

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uspeo posle 10 godina da vrati Srbiju „u igru“ kada je u pitanju KiM i da se uopšte priča o kompromisima, iako je situacija po nas i sada veoma teška, kao i da Albanci suštinski žele samo da objedine svoje teritorije.

Vučić je gostujući na televiziji „Hepi“ rekao da će poslednje dane predizborne kampanje za beogradske izbore „biti sa Tačijem, Junkerom, Mogerinijevom, Hanom“ u Sofiji, jer je to njegov posao, bez obzira da li mu se to sviđa ili ne.

„Bolje da se sastanemo, ako će to da sačuva glavu ijednom našem čoveku na KiM. Nije ni meni ni njemu lepo da se sastanemo, ali moram, to je moj posao, da radimo i ono što drugi ne moraju“.

Vučić je na pitanje kako komentariše to što je albanski premijer Edi Rama u kosovskom parlamentu izjavio da će Albanija i Kosovo imati jednog predsednika i jednu spoljnu politiku i da li bi Srbiji bile opet uvedene sankcije ili čak bila opet bombardovana da je on to rekao — da će biti predsednik svih Srba u regionu, odgovorio da je to malo preterano, ali suštinski tačno da bi Srbija zbog takve izjave pretrpela ozbiljne posledice.

Evropa - ilustracija - Sputnik Srbija
Crno na belo: Kosovo hitno u UN da bi Srbija ušla u EU — ko zna kad

„Nemam tu nameru, ne želim to da budem, nisam to i neću ni biti, ali je tačno da bi bile teške posledice po našu zemlju da sam to izgovorio. Oni mogu da izgovaraju šta hoće i da ostavljaju u amanet Erdoganu BiH, drugi govore da su ustaški pozdravi u krajnjoj liniji dozvoljeni u posebnim prilikama“, kazao je Vučić.

Na pitanje kako vidi to što Rama poziva predsednike opština iz regiona i iz Srbije da formiraju zajednicu albanskih opština i da li to provocira Veliku Albaniju, Vučić kaže da će se videti šta će biti po tom pitanju, ali da Albanci neće da odustanu od tih ideja.

Ističe da su Albanci naučili priču i ponavljaju stalno da su za Evropu, a da suštinski gledaju kako da objedine svoje teritorije i kupuju vreme.

Vučić objašnjava da je suština u tome kada je reč o KiM da smo mi povukli vojsku i policiju 1999. posle bombardovanja i da su za to i progon Srba 2004. tajne službe dozvolile da niko nikada nije odgovarao za mrtve i progon Srba sa vekovnih ognjišta.

Podsetio je da su 2008. godine rekli nije više standard pre statusa već da se ide na status i da su dočekali trenutak loših odnosa unutar naše vlasti, sukob Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, pošto su smatrali da je Srbija nesposobna.

„Vide da je Srbija nemoćna i da najmoćnije zemlje sveta priznaju nezavisnost Kosova i tretiraju je kao nezavisnu državu. I vi sada od mene tražite da SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija i drugi promene svoje mišljenje i kažu — izvinite mi smo pogrešili i to znaju svi da se to neće dogoditi“.

Vučić ističe da je „šahovska pozicija i dalje katastrofalno teška“ za nas, ali da se borimo da tu nešto napravimo.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić o KiM: Igramo šah bez dame i topa, da kralja sateramo u ćošak

„Onda nam svako kaže — ne valja, pa znam i ja da ne valja, ali kažite šta je dobro, a moguće i realno za naš narod. Nemamo takvo rešenje. Potrošio sam godinu dana, da ništa drugo nisam radio, samo da sam se borio da vratimo Srbiju u tu partiju“.

Vučić kaže da Albanci u stvari samo čekaju da im SAD, Nemačka i drugi „završe posao sa Srbijom“.

„Veoma sam zahvalan Merkelovoj što je htela da me sasluša i njen stav bi bio mnogo oštriju da nisam pokazao tu dozu hrabrosti i pitao — hoćete li rešenje ili mislite da Srbija treba da bude ponižena. Taj film nećete da gledate, hoćemo kompromis i dogovor sa Albancima pošto je to važno za mir u narednih sto godina. Važno je da imamo bolje odnose sa Albancima. Ali, ne možete vi sve da dobijete, a Srbi sve da izgube“.

Naveo je da je vicekancelaru Nemačke Zigmaru Gabrijelu rekao ranije: „Kako misliš da ja izađem pred Srbe i kažem zaboravite na KiM, a posebno na prava koja su imali Albanci“.

„Kako da im kažem, onda bi svaki Srbin hteo da uzme tiganj i da me lupa po glavi. Nema nikakvog smisla i oni to znaju. Kažu nam — šta hoćete da menjate, otvorićete Pandorinu kutiju, a oni su je otvorili pre 10 godina“, naglasio je Vučić.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala