Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku

© Tanjug / TANJA VALICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da za Republiku Srpsku 1. mart nije i ne može biti praznik, jer je to dan u kom je celi jedan narod, srpski, preglasan.

„Prvi mart je dan u kom je ceo jedan narod preglasan, u kom su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave, i najtragičnije, dan kada je ubijen srpski svat samo zato što je Srbin“, rekao je Dodik, a prenose mediji.

Osiromašeni uranijum  raketa - ilustracija - Sputnik Srbija
Čvrst bedem: Kako će Srpska sprečiti NATO da na silu održi „otrovne“ vežbe u Banjaluci

Dodik je još dodao da se insistiranje na 1. martu, kao datumu kojim se obeležava nezavisnost BiH, doživljava kao provokacija bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na dogovor o datumima koji bi svima bili prihvatljivi.

„Što je još gore, insistira se na slavljenju datuma koji je, kasnije će se pokazati, bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodio“, precizirao je Dodik.

Prvog marta 1992. godine održan je referendum za otcepljenje Bosne i Hercegovine od Jugoslavije, i tim referendumom je preglasan srpski narod, koji u njemu nije učestvovao, čime je povređeno njegovo pravo konstitutivnog naroda.

Pripadnici preostala dva konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaci i Hrvati, na referendumu su se izjasnili za napuštanje jugoslovenske federacije.

Takođe, tog dana je u Sarajevu na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović, a ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile su potom srpsku zastavu.

U Federaciji BiH 1. mart je neradni dan jer se obeležava kao Dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikad nije usvojen zakon o praznicima.

U Republici Srpskoj 1. mart se ne obeležava i radni je dan za sve institucije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala