Tužilac za zločine OVK morao da ode zbog Amerike

Pratite nas
Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendiman izjavio je za britanski „Gardijan“ da je bio primoran da ode s te funkcije u kritičnoj fazi.
Brat Ramuša Haridinaja Daut - Sputnik Srbija
Daut Haradinaj: Prvo hapšenje za Specijalni sud aktiviraće OVK

Takođe, upozorio je i da još nije obezbeđen njegov „verodostojan“ naslednik na toj funkciji, a sve zbog, kako je rekao, inertnosti Stejt departmenta.

Švendiman kaže da je više od godinu dana tražio od Stejt departmenta da se izjasni o budućnosti suda na čijem je čelu, ali je iz Vašingtona umesto odgovora stiglo obaveštenje da mora da napusti poziciju specijalnog tužioca do aprila, što znači da uopšte nije ostavljeno nikakvo vreme da se nađe njegov zamenik, preneo je „Gardijan“.

Švendiman kaže da nema pojma ni da li uopšte traže njegovog zamenika i da li je taj proces počeo.

„Nikakve garancije mi nisu date. U suštini, tišina traje oko dve nedelje“, kazao je on „Gardijan“ iz Haga, u telefonskom intervjuu.

Specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. interpretira se kao sud za zločine koje je počinila takozvana OVK, zbog čega postoji jako protivljenje njegovom početku rada i među najvišim političkim vrhom u Prištini.

Johanes Han u Vili Mir u Beogradu. - Sputnik Srbija
Han: Dobro je biti na Kosovu

I Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji su bili vođe OVK, u nekoliko navrata istakli su da se protive radu tog suda, ali im je i iz EU i iz SAD sugerisano da bi sud trebalo da počne s radom. Inače, u skupštini Kosova je predlog da se ukine taj sud.

Britanski list podseća da je specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu ustanovljen po prištinskim zakonima, ali da je smešten u Hagu, kako bi se procesi zaštitili od uticaja na svedoke i odvijali u pravičnoj atmosferi.

„Gardijan“ potom navodi da je situacija sa Švedimanom još jednom pokazala da će „smanjenje budžeta“ Stejt departmenta imati dalekosežne posledice, kao i sve učestaliji izveštaji o neodlučnosti i blokadi u Stejt departmentu i upražnjenim pozicijama, pa čak i onim najvišim.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala