Sojuz sleteo: Posle pola godine Rus i Amerikanci se vratili na Zemlju

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPosada Broda Sojuz
Posada Broda Sojuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trojica kosmonauta, jedan Rus i dva Amerikanca, posle šest meseci boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici vratila su se na Zemlju, a kapsula „Sojuz MS-06“ sletela je u stepe Kazahstana.

Džo Akaba, Mark Vande Haj i Aleksandar Misurkin su u orbitu otišli u septembru, ispraćeni čak i blagoslovom pape Franje.

Astronauti su još juče ušli u kapsulu koja ih je vratila na Zemlju, ali su sneg i ledena kiša umnogome otežali posao ekipama koje su ih čekale.

Američki kosmički teretni brod Cygnus tokom pripajanja MSS - Sputnik Srbija
Ruski kosmonaut otkriva kako miriše otvoreni svemir

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici ostali su Rus Anton Škaplerov, amerikanac Skot Ingl i Japanac Norišige Kanai koji će dočekati sledeću ekipu astronauta.

Inače, Misurkin i Škaplerov su 3. februara oborili rekord kada je reč o radu u otvorenom svemiru. Naime, njih dvojica su skupili ukupno osam sati i 13 minuta rada, što je za šest minuta duže od njihovih prethodnika — Sergeja Rjazanskog i Olega Kotova.

Sa druge strane, Akaba je prvi kosmonaut portorikanskog porekla i bivši nastavnik. On se udružio sa još jednim kosmonautom-nastavnikom koji će poleteti u svemir za tri nedelje, u izvođenju naučnih predavanja koja je pre 32 godine pripremila nastavnica Krista Makolif, jedna od žrtava eksplozije spejs šatla „Čelendžer“ 1986.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala