Rusija: Mnoštvo lažnih informacija o „argentinskom kokainu“ — evo šta je istina

© AFP 2023 / JOEL SAGETMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su brojni mediji pisali lažne i neproverene informacije o skandalu oko „argentinskog kokaina“ i naglasilo da je istražni proces i dalje u toku, kao i da su jedini pouzdani izvori informacija zvaničnici bezbednosnih struktura koje su u tu istragu uključene.
Pripadnici Federalne službe bezbednosti na aerodromu Domodedovo - Sputnik Srbija
Zvanični Buenos Ajres o slučaju „argentinski kokain“: FSB dolazila tri puta

S tim u vezi, Ministarstvo je optužilo nezavisne blogere, pojedine profesionalne novinare, pa i medijske kuće, uključujući i nemački „Dojče vele“, da su o tom slučaju pisali apsolutne neistine pozivajući se na nepouzdane izvore.

Jedna od tih neistina bila je da je droga trebalo da u Rusiju stigne diplomatskom poštom, što je, kako ističe Ministarstvo, nemoguće, a takva postavka pokazuje apsolutno nepoznavanje mehanizama slanja diplomatske pošte, za koju ni nije odgovorno tehničko osoblje Ambasade, koje se optužuje da je planiralo akciju.

Pored toga, na društvenim mrežama se pojavila informacija da su kokain pronašle argentinske službe bezbednosti, što je takođe netačno, budući da su kokain pronašli zaposleni u Ambasadi Rusije, što su u više navrata potvrdili i predstavnici argentinskih vlasti.

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova RF / skrinšotPrimer netačne informacije o argentinskom kokainu
Primer netačne informacije o argentinskom kokainu - Sputnik Srbija
Primer netačne informacije o argentinskom kokainu

Čak su pojedini novinari u skandal uključili i pokojnog Petra Poljščikova, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva spoljnih poslova, kao i da je uzrok njegove smrti bio infarkt zbog slučaja „argentinskog kokaina“, ukazuje Ministarstvo i dodaje da je u pitanju nepotvrđena informacija, te da je on poginuo usled nezgode koja nije povezana sa njegovom službom. 

Ministarstvo je navelo i da je televizija „Nastojašče vremja“ javila da tržište narkotika već duži niz godina navodno kontroliše ruski spoljnopolitički resor i prateće bezbednosne strukture, što je klasičan primer namerne dezinformacije.

Kokain pronađen u ambasadi Rusije u Buenos Ajresu - Sputnik Srbija
Slučaj „argentinski kokain“: U Moskvi uhapšene tri osobe

„Podsećamo da istražni proces još uvek nije završen, u skladu sa ruskim zakonodavstvom tim poslom se bave istražni organi i jedino oni mogu da pruže zvanične informacije na tu temu“, ističe se u saopštenju.

Pojedini mediji su pisali i da je zbog ovog slučaja u Argentinu doputovao sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev, ali Ministarstvo ističe da se posete tako visokog nivoa planiraju mnogo unapred, pa je ova informacija takođe netačna.

Podsetimo, zasad je poznato da je više ljudi uhapšeno i u Rusiji i u Argentini zbog slučaja „argentinskog kokaina“, dok se ovim povodom nedavno oglasio i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, koji je rekao da pojedinci to koriste kako bi pokvarili bilateralne odnose između Argentine i Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala