„Za dom spremni“ može ponekad, petokraka nije sporna

© REUTERS / Vincent KesslerAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Plenković je to izjavio nakon sastanka sa predsednikom Komisije za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima Zvonkom Kusićem. Tu komisiju osnovao je Plenković pre godinu dana, piše „Indeks“.
Zagreb, Hrvatska - Sputnik Srbija
„Za dom spremni“ neće biti u Zagrebu

Vladina Komisija za suočavanje s prošlošću dostavila je premijeru zaključke i preporuke za korišćenje simbola totalitarnih režima, u kojima se kaže da je ustaški poklič „Za dom spremni“ neustavan, ali u izuzetnim situacijama, ipak dopušten, dok zvezda petokraka nije sporna.

Na konferenciji za novinare koju su uživo prenosili svi mediji, premijer Plenković je rekao da je Komisija, budući da je pitanje rada tog tela bilo povezano i s konkretnim slučajem HOS-ove ploče koja je bila postavljena u Jasenovcu, jasno zaključilo, a to je, kazao je, i njegov stav, da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu RH.

„Jasno je da je i Komisija utvrdila, a to je i moj čvrst i nedvosmislen stav, da je pozdrav koji je na toj ploči i koji je registrovan kao deo statutarnih odredbi određenih udruženja koje se vežu za aktivnost HOS-a u Domovinskom ratu, suprotan Ustavu RH. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je jasno to rekla u svojim preporukama“, rekao je Plenković.

Međutim, dodao je, Komisija je uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama ustaški pozdrav ipak može koristiti kao izuzetak uz prethodno pribavljenu dozvolu.

Prema njegovim rečima, ZDS u grbu HOS-a se može koristiti u posebnim slučajevima kada je reč o grobljima i mestima gde se obeležava pogibija, gde su učesnici bili pripadnici HOS-a.

Na konstataciju novinara da se u toj situaciji dozvoljava nešto što je protivustavno, te koliko daleko se može ići sa tolerisanjem neustavnih stvari, Plenković je kazao:

„Nema odlazaka daleko, nema nikakvih dilema. Nema ničega što bi se moglo kvalifikovati na taj način. Decidirani smo i jasni: osuda NDH i svega što ima veze s ustaštvom, tu nema dilema. Ono što ste vi kazali sada i ono što je realnost u poslednjih 30 godina, u okolnostima agresije na Hrvatsku, jeste nešto što je Komisija prepoznala, ali je isto tako tome pristupilo restriktivno, u jasnim okvirima.“

Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Ustaše jače: Za šest meseci u Hrvatskoj niče 150 ploča „Za dom spremni“

„To ne znači da institucije Hrvatske tolerišu nešto što je neustavno, nego se temeljito odvaja nešto prema čemu se jasno odredio i Franjo Tuđman još 1992. godine i nemamo nikakvih dilema u vezi sa tim.“

Znači li to da će HOS-ova ploča sa uklesanim ustaškim pokličem biti vraćena u Jasenovac, za sada je pitanje bez odgovora.

Premijer je rekao da dokument koji je dobio od Komisije ima tridesetak stranica i da je podeljen u dve velike celine.

Jedan je, kazao je, opšti okvir koji na racionalan i metodološki način definiše sve ključne pojmove i probleme s kojima se hrvatsko društvo suočavalo za vreme vladavine totalitarnih režima i jasno se određuje prema kulturi sećanja.

Drugi deo dokumenta, dodao je, odnosi se na pravno regulisanje simbola totalitarnih režima i uzima u obzir postojeći ustavni i zakonski okvir u RH.

„Zato ćemo te preporuke temeljno analizirati i videti kako nam mogu pomoći u daljem kreiranju zakonodavnog okvira“, rekao je Plenković i dodao da je sve to bilo potrebno da bi se premostile „velike ideološke podele i da bismo se okrenuli ka budućnosti i prema tolerantnom i uključivom društvu“, naveo je.

Vlada će, kazao je, proučiti dokumente i u skladu sa procenama preduzimati dalje korake u smislu unapređenja zakonskog okvira.

 

Zbog ploče „Za dom — spremni“ spaljen srpski nedeljnik „Novosti“ u centru Zagreba (video)

Plenković je novinarima preporučio da dobro izuče pomenute dokumente.

Predsednik Komisije Hrvoje Kusić je prethodno rekao da izuzetak u korišćenju ustaškog pozdrava ne menja činjenicu da je on protivustavan.

S druge strane, kazao je, „svi znamo da su crvena zvezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu bili dvoznačni“.

„Oni imaju i negativnu konotaciju u vezi sa kršenjem ljudskih prava i masovnih zločina, ali imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi, tako da je ovaj deo koji se odnosi na antifašističku borbu nesporan“, rekao je Kusić.

Izvor: B 92

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala