Junker: Veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti

© AP Photo / Darko VojinovicPredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je prištinske vlasti da poboljšaju veze sa Beogradom i da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenosi Rojters.
Žan Klod-Junker i Duško Marković - Sputnik Srbija
Junker poslaniku DPS-a: Ne gradimo Evropu ni protiv Rusije, ni protiv Amerike

Navodi se da je Junker kazao da su „veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti“ za put ka Evropi.

Junker je rekao i da je važno da odnosi Beograda i Prištine počnu da se razvijaju na „novim osnovama“ i da je u tom kontekstu važan pravno-obavezujući sporazum, prenosi RTS.

„Važno je da Srbi i kosovski Albanci postignu pravno-obavezujući sporazum, koji će omogućiti da zajedno dalje napredujete ka Evropi“, rekao je Junker na konferenciji za novinare posle susreta sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija.

Junker je ponovio da strategija o proširenju EU ističe važnost reformi koje moraju da budu preduzete u regionu i na Kosovu i da te reforme moraju da budu fokusirane na poštovanje vladavine prava i osnovnih prava i jačanje pravosuđa i pravde.

Prema njegovim rečima, od presudne je važnosti da kosovski parlament ubrzano izglasa ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom i to je važan korak na putu ka liberalizaciji viznog režima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom - Sputnik Srbija
Junker sa Vučićem: Nisam u inspekciji, neka Beograd i Priština sami naprave sporazum

„Datum će biti posledica napretka ostvarenog u vezi sa demarkacijom“, poručio je Junker koji je u Prištini boravio sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU Federikom Mogerini i komesarom za evropsku i susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

RTK na srpskom jeziku prenosi da je Junker, u prisustvu Mogerinijeve i Hana, sa predstavnicima kosovske vlade razgovarao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupciji.

Kosovski predsednik Hašim Tači na zajedničkoj konferenciji za medije sa Junkerom izjavio je da „očekuje da EU, odnosno Mogerinijeva preuzme ulogu koja joj sleduje“ kako bi dijalog Beograda i Prištine koji se održava u Briselu bio nastavljen „što pre“.

Tači je izneo tvrdnju da su institucije u Prištini „posvećene nastavku tog dijaloga“, jer je to u interesu „dveju zemalja“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala