Američki ambasador: Problemi u američko-ruskim odnosima će uvek postojati

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaAmerički ambasador u Rusiji Džon Hantsman tokom posete Kazanju
Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman tokom posete Kazanju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problemi u odnosima Moskve i Vašingtona uvek će postojati i treba ih rešavati postepeno, smatra američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman.
Ministar finansija SAD Stiven Mnučin na konferenciji za medije u Beloj kući - Sputnik Srbija
SAD obećavaju nove sankcije Rusiji za 30 dana

„Problemi u odnosima sa Rusijom će uvek postojati. Potrebno ih je postepeno rešavati, ali treba imati na umu da nije potrebno da se odnosi odbacuju, upravo u razvoju poslovnih odnosa, u investicijama, u održavanju kontakata između običnih ljudi“, rekao je Hantsman na sastanku sa studentima i profesorima na fakulteta u Kazanju.

Američke kompanije rade u Rusiji bez obzira na nametnute sankcije i sve one imaju planove za širenje svog posla, rekao je američki ambasador.

„Sankcije u svojim korenima imaju događaje koji su se odigrali pre godinu i po dana, koji se nalaze u zakonu usvojenom u avgustu prošle godine. Još uvek osećamo posledice ovoga. Ipak, mnoge američke kompanije nastavljaju da rade u Rusiji… Večerao sam sa predstavnicima američkih kompanija i svi oni imaju planove da šire i nastave svoj posao ovde“, istakao je Hantsman.

On je dodao da između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država postoji mnogo oblasti u kojima se saradnja nastavlja. „Nastavljaju se investicije, nastavljaju se programi za razmenu, kontakti između običnih ljudi. Odnosi sa Rusijom za SAD su veoma važni“, zaključio je američki ambasador.

Rusija i SAD - ilustracija - Sputnik Srbija
Stejt department otvorio front — protiv Rusije i protiv realnog sveta

Hantsman je izrazio nadu da će Moskva i Vašington pokušati da reše postojeće probleme i da će uspeti da završe 2018. godinu u boljem tonu u odnosima nego što su je započeli, uprkos sankcijama.

„Sankcije su proizišle iz problema koji postoje između naših zemalja. Pokušaćemo da ih postepeno rešavamo i zato s optimizmom gledam na 2018. godinu. Čini mi se da će ovo biti važna godina i želeli bismo da ovu godinu završimo u boljem tonu nego što smo je počeli. To je moguće, to je u našoj moći“, naglasio je Hantsman, odgovarajući na pitanje novinara o mogućem ukidanju sankcija. 

Predsednik SAD Donald Tramp je 2. avgusta potpisao nacrt zakona koji je usvojio Kongres o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji. Jesenas je Bela kuća dostavila spisak lica i organizacija u odbrambenom i obaveštajnom sektoru Rusije za „značajne transakcije“ kojima mogu da se uvedu sankcije. Izvršavanje ovog zakona počela je 29. januara 2018. Stejt department je saopštio da će zakon postati faktor za obuzdavanje za preduzeća i fizička lica koja žele da sklapaju poslove sa kompanijama iz Rusije i već je doveo do gubitaka od više milijardi dolara za ruski sektor odbrane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala