Rusija ne moli da joj se ukinu sankcije

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva nije spremna da traži da joj se ukinu sankcija EU ili da vodi pregovore o uslovima za njihovo ukidanje, ali se zalaže za dijalog sa partnerima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
EU odložila proširenje sankcija protiv Rusa

„Nikada ne molimo Evropsku uniju niti druge zemlje koje su se priključile sankcijama da te sankcije ukinu. Nećemo voditi nikakve pregovore o uslovima za ukidanje sankcija. Spremni smo da se u trenutnoj situaciji udaljimo od neke politike izolacionizma, kako u pogledu pokušaja izolacije Rusije, tako i u pogledu samoizolacije u koju je EU u određenoj meri sebe dovela“, rekao je Lavrov.

„Bićemo spremni da pratimo usaglašene smernice naše saradnje, bićemo spremni da pozitivno odgovorimo na želje biznisa, koji se redovno i sve češće zalaže za prevazilaženje takve nezdrave situacije. Tako je bilo tokom nedavnog sastanka nemačkog biznisa sa predsednikom Putinom, a zatim se predsednik takođe sastao sa predstavnicima francuskog biznisa“, rekao je ministar.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini. Zapadne zemlje su uvele niz sankcija protiv Ruske Federacije, a Moskva je preduzela kontramere. Istovremeno, Moskva je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma. Rusija je takođe više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati s njom jezikom sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala