Južnokorejski predsednik: SAD da snize standarde za pregovore sa Pjongjangom

© Sputnik / Miroslav LazanskiPjongjang, glavni grad Severne Koreje
Pjongjang, glavni grad Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Južne Koreje Mun Džae In je na sastanku sa zamenicom premijera Državnog saveta Kine Lju Jandong u Seulu pozvao Sjedinjene Američke Države da „snize standarde za dijalog sa Severnom Korejom“.
Savetnik predsednika SAD Ivanka Tramp i član delegacije Severne Koreje Kim Jeng Čel na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Pjongčangu - Sputnik Srbija
Pjongjang spreman za pregovore sa SAD

„Potrebno je da Sjedinjene Američke Države snize standard za dijalog s Severnom Korejom, a Sever mora da pokaže spremnost za denuklearizaciju. Važno je da SAD i Severna Koreja sednu licem u lice (za pregovaračkim stolom)“, izjavio je portparol predsednika, prenosi agencija Jonhap.

I portparol Ministarstva za nacionalno ujedinjenje je izjavio da Južna Koreja računa na održavanje dijaloga između Pjongjanga i Vašingtona.

„Nadamo se da će Severna Koreja i Sjedinjene Američke Države u svakom slučaju započeti konstruktivan dijalog“, izjavio je portparol, prenosi televizija NHK.

U nedelju je delegacija Severne Koreje na sastanku sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom izjavila je da je spremna za pregovore između Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Na sastanku sa predsednikom Južne Koreje severnokorejska delegacija je istakla da je neophodno istovremeno razvijati i međukorejske odnose i odnose između Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Reakcija Sjedinjenih Američkih Država, kao i reakcija Japana, bila je uzdržana. SAD su nameravaju da vide koliko bi spremnost Severne Koreje da vodi dijalog sa Vašingtonom mogla da bude prvi korak ka denuklearizaciji. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala