Bugarski gasovod je prioritet za Srbiju — završetak do 2021.

© AFP 2023 / Dimitar DILKOFFPremijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je izgradnja gasovoda sa Bugarskom jedan od prioritetnih projekata u Berlinskom procesu.

„Razgovaramo o finansiranju sa različitim međunarodnim institucijama i započeli smo pripremu tehničke dokumentacije. Plan je da se gasovod završi do 2020. ili 2021“, rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara u okviru Samita lidera „zapadnobalkanske šestorke“, u sedištu EBRD.

RTB Bor - Sputnik Srbija
Šansa godine: Ulazak Rusa ili Kineza u samo jedan grad mogao bi da podigne Srbiju

Upitana za proces privatizacije u Srbiji, Brnabićeva je rekla da on ide dobro, ali da je bilo nekih kašnjenja u prošlosti.

„Posle toga smo imali fantastičan uspeh prilikom privatizacije Železare u Smederevu, koju su kupili Kinezi. To je 5.000 direktnih poslova i to se širi. Privatizovali smo i veliku farmaceutsku kompaniju ’Galenika‘“, navela je ona.

Brnabićeva je novinarima rekla da je Vlada Srbije započele restrukturiranje javnih preduzeća, te ocenila da je najveći uspeh do sada postignut u „Železnicama Srbije“.

„Dakle, privatizacija ide u redu. Jedna velika stvar koju moramo da završimo do kraja ove godine je RTB ’Bor‘“, navela je premijerka.

Vlada Srbije je, kazala je Brnabićeva, u kontaktu sa nekoliko strateških investitora i misli da će i to biti gotovo do kraja godine. Kao veliku stvar ona je navela korak koji se, kako je rekla, u ovom trenutku dešava prema javno-privatnom partnerstvu.

„Kao što već možda znate, odabrali smo najboljeg ponuđivača za koncesiju beogradskog međunarodnog aerodroma ’Nikola Tesla‘, to će biti francuska kompanija ’Vansi‘ i odabrali smo ponuđivača za javno-privatno partnerstvo Grada Beograda, što će biti francusko-japanski konzorcijum ’Suez-Itoču‘. Očekujem da će ovo biti podrška za nova javno-privatna partnerstva u Srbiji“, navela je Brnabićeva.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala