Rusija hlebom nahranila pola sveta

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaHleb
Hleb - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko polovina zemalja sveta kupuje danas rusku pšenicu, saopštio je „Blumberg“, dodavši da je ukupni izvoz Rusije za ovu godinu dostigao rekordnih 19 milijardi dolara. Rast je iznosio 25 procenata, što je najbolji pokazatelj od 2012. godine.
Žitarice - Sputnik Srbija
Ruska pšenica potiskuje američku sa svetskog tržišta

Najveći kupac ruskog proizvoda je Egipat (1,74 milijarde dolara), uglavnom je kupovao pšenicu. Na drugom mestu je Kina sa 1,72 milijarde dolara. Među glavnim kupcima su Južna Koreja, Turska, Kazahstan.

„Blumberg“ je saopštio da bi Rusija do juna trebalo da izveze 36,6 milion tona pšenice, što će biti maksimalni pokazatelj u svetu za poslednjih 25 godina. U poređenju sa ranijim sezonama, rast je od više trideset odsto ili oko devet miliona tona.

U prošloj godini Rusija je prodala na tržištu rekordnih 35,5 miliona tona zrna, uključujući 27,1 milion tona pšenice. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, prošle godine su SAD izvezle 28,1 tonu pšenice.

Rusija je prošle godine prvi put oborila rekord SSSR-a po prinosu pšenice koji je bio postavljen 1978. godine i iznosio 127,4 miliona tona. Prošle godine proizvedeno je 132 miliona tona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala