Bivša ambasadorka otkrila stratešku grešku Amerike

© Sputnik / Davыdov / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojnici na ulici u Bagdadu
Američki vojnici na ulici u Bagdadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Invazija američkih trupa predstavlja stratešku greška 21. veka Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je bivša američka ambasadorka u Kuvajtu i Libiji Debora Džons u intervjuu za ruski portal „Gazeta“.
Grumen zlata - Sputnik Srbija
Kako su Amerikanci izvozili zlato iz Iraka

„Ne mislim da će neko na Bliskom istoku hteti da poriče da je invazija na Irak bila strateška greška i da će izgledati kao strateška greška 21. veka“, rekla je ona.

Džonsova je istakla da je svaka vojna ili teroristička akcija protiv SAD bila praćena promenom američke vojne doktrine.

„Ironija onoga što se dogodilo u Iraku jeste da smo imali dva generala u Stejt departmentu, Kolina Pauela i Ričarda Armitidža, koji su bili protiv invazije, i civile poput direktora Pentagona (Donalda Ramsfelda) koji je to podržavao“, objasnila je bivša ambasadorka SAD.

Zvanični razlog za invaziju na Irak od strane snaga SAD i antiiračke koalicije u 2003. godine bile su informacije američkih obaveštajnih službi koje su tvrdile da su pronašle dokaze da Irak razvija oružje za masovno uništenje. Za ovo nisu pronađeni nikakvi jaki dokazi.

Avion F-22 tokom obuke iznad Novog Meksika - Sputnik Srbija
Koalicija na čelu sa SAD odgovorna za smrt 840 civila u Iraku i Siriji

U maju prošle godine, bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, koja je takođe radila na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost od 2001. do 2005. godine, govoreći u Institutu Brukings u Vašingtonu, rekla je da je pravi cilj invazije Sjedinjenih Američkih Država na Irak 2003. godine bio svrgavanje Sadama Huseina.

„Nismo otišli u Irak da bismo doneli demokratiju. Otišli smo u Irak da bismo svrgnuli Sadama Huseina… To je bio bezbednosni problem“, izjavila je Rajsova u Vašingtonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala