Rusija Americi: Ne treba nas da bude sramota, već vas zbog Jugoslavije i Libije

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaLeonid Slucki
Leonid Slucki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava američkog predsednika Donalda Trampa o ciljevima SAD u Siriji i „sramoti“ Rusije nema nikakve veze sa realnošću — sramota treba da bude Ameriku zbog toga što je rasparčala Jugoslaviju, razdrobila Libiju, kao i zbog rata u Iraku, izjavio je šef Komiteta Državne dume Rusije za bezbednost i odbranu Leonid Slucki.

Trampovi motivi, kako je rekao Slucki, više su nego jasni — SAD žele da pripišu sebi pobedu nad terorizmom i istovremeno umanje učinak Rusije i njenih partnera kada je reč o pronalasku rešenja za sirijski krizu.

„To, međutim, nema nikakve veze sa realnošću. Rusija se, za razliku od SAD, u Siriji nalazi kako bi pružila pomoć u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ, čije je stvaranje, uzgred budi rečeno, inicirala Amerika svojom politikom na Bliskom istoku“, rekao je on.

Barak Obama i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Za mešanje Rusije treba da odgovara Obama

Slucki je podsetio i da Rusija sve što čini u Siriji čini na zakonskim osnovama, na zvanični zahtev sirijskih vlasti.

„Mi smo se borili i borićemo se protiv terorista, ne pokušavamo nasilnim putem da oborimo režim u skladu sa sopstvenim geopolitičkim interesima, dok je Amerika sve vreme pokušavala da rasturi zemlju na delove, ne mareći za njene građane“, istakao je Slucki.

Prethodno je Tramp rekao da se SAD u Siriji nalaze samo sa jednim ciljem — da reše problem DAEŠ-a, nakon čega će se vratiti kući. Takođe je rekao da je „sramota“ to što Rusija i Iran čine u Siriji.

„To što su Rusija, Iran i Sirija nedavno sproveli je humanitarni bezobrazluk. Mi smo tamo samo sa jednim ciljem — da rešimo pitanje DAEŠ-a i da se vratimo kući. U principu smo svoj zadatak ispunili, ali to što su te tri zemlje učinile je sramota“, rekao je Tramp.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala