Ruski ambasador prijavio: Presečen kanal trgovine kokainom iz Argentine u Evropu

© AP Photo / Arnulfo FrancoPaket kokaina
Paket kokaina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šest osoba je uhapšeno zbog trgovine drogom pošto je u ambasadi Rusije u Buenos Ajresu zaplenjeno skoro 400 kilograma kokaina u zajedničkoj policijskoj operaciji ruskih i argentinskih službi koja je trajala skoro godinu dana.

Istraga je počela 2016. godine kada je ruski ambasador u Argentini lokalnim vlastima prijavio sumnjiv prtljag u aneksu. Pretpostavlja se da su krijumčari pokušavali da prebace 16 torbi kokaina iz ambasade putem diplomatske pošiljke.

U okviru policijske operacije vlasti su zamenile kokain brašnom dok je još bio u prostorijama ambasade, prenosi Rojters.

„Uređaj za praćenje stavljen je u kofer koji je trebalo da bude poslat u Rusiju“, rekla je ministarka bezbednosti Argentine Patrisija Bulrič novinarima.

Ananas - Sputnik Srbija
Razbijena međunarodna banda: U ananasima krili 745 kilograma kokaina

U Argentini su uhapšene dve osobe od kojih je jedan policajac, dok su ostali osumnjičeni uhapšeni u Rusiji. Jedan od vođa kriminalne mreže je još u bekstvu i nalazi se u Nemačkoj, rekla je Bulrič.

Vrednost pronađenog kokaina je 50 miliona evra.

I Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da su ruska i argentinska služba izvele su zajedničku policijsku operaciju tokom koje je presečen kanal isporuke krupne količine kokaina na evropsko tržište.

Kako se navodi, tokom akcije su uhapšeni svi osumnjičeni za trgovinu narkotikom, koji su poreklom iz obe zemlje, a droga o kojoj je reč pronađena je još pre godinu i po dana u jednoj od pomoćnih zgrada Ambasade Rusije u Buenos Ajresu.

Precizira se da je paket u kojem se nalazila droga pripadao jednom tehničkom licu koje je u to vreme bilo zaposleno u Ambasadi.

Ministarstvo, međutim, navodi i da su sve spekulacije o tome da je droga u Evropu trebalo da bude poslata putem diplomatske pošte apsurdne, budući da se sadržaj svake pošiljke proverava i za to nije odgovorno tehničko lice koje je zaposleno u Ambasadi.

Takođe, Ministarstvo je izrazilo čuđenje što uopšte takve teorije završavaju u medijima, te da to pokazuje nepoznavanje mehanizma slanja diplomatske pošte.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala