„Plan B“ za svrgavanje Gadafija: Šta kažu tajna dokumenta

© Flickr / Thierry EhrmannGrafit bivšeg libijskog vođe Muamera al Gadafija u Sirtu pre nego što je ubijen od strane NATO-a pobune u 2011. godini.
Grafit bivšeg libijskog vođe  Muamera al Gadafija u Sirtu pre nego što je ubijen od strane NATO-a pobune u 2011. godini. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti objavljeni su i pokazali su javnosti da je libijski lider Moamer Gadafi bio u dobrim odnosima sa britanskom obaveštajnom službom. Zajedno su radili na pronalaženju libijskih terorista, ali i disidenata. Libijski novinar Mustafa Feturi za Sputnjik objašnjava zašto je Britanija okrenula leđa Gadafiju.

Na pitanje Sputnjika da li je Gadafi za Britaniju predstavljao (ne)prijatelja ili saveznika koji se može koristiti po potrebi, Feturi odgovara da je u vreme kada je britanski premijer bio Toni Bler, a šef obaveštajne službe Ričard Dirlav, tadašnji libijski lider bio „privremeni“ saveznik.

Seif el Gadafi - Sputnik Srbija
Povratak Gadafija: Pleme iz libijske pustinje rađa novog vođu sa „opasnim“ genima

„Ne bi trebalo zaboraviti da je Libija u tom trenutku imala, da tako kažemo, najbolju bazu podataka svih terorističkih organizacija, kao što je bila Al Kaida u Pakistanu i Avganistanu. To je vreme kada su Bin Ladena podržavale SAD, kako bi se suprotstavile SSSR-u Avganistanu. Međutim, tada je od svih država sveta jedino Libija 1980. godine izdala međunarodnu poternicu i zahtev da se uhapsi Bin Laden“, podseća Feturi.

Libijski novinar pretpostavlja da je Toni Bler uspostavio bliže veze sa Gadafijem kako bi se zaboravila tragedija u Lokerbiju i napravio nekakav novi početak u odnosima. Takođe, Feturi smatra da su Britanci na taj način ponovo izvukli korist za sebe, dobivši informacije o teroristima.

„Moramo imati na umu da zapadne države, posebno SAD, Velika Britanija i Francuska, nikada nisu posebno niti volele niti potom žalile za Gadafijem. Te države nisu podržavale njegov režim, uvek su gledale svoju korist i imale su svoj ’plan B‘. Samo što se pojavila i najmanja šansa da plan uspe, te zapadne države su je iskoristile i aktivirale plan. Takođe, SAD, Francuska i Velika Britanija ne vode mnogo računa o svojim obećanjima i obavezama prema drugim državama, posebno ne prema onima kao što je bila Libija pod vlašću Gadafija. Mada moram dodati da ni sam Gadafi njima takođe nije mnogo verovao“, objašnjava libijski novinar i dodaje da je Gadafi poslednjih godina dok je bio na vlasti više vodio računa o onome što se dešava u zemlji i da je time posredno dao priliku Zapadu.

Naš sagovornik takođe komentariše situaciju u vezi sa nekim Libijcima koji su još ranije bili prognani ili deportovani iz svoje zemlje (poput Abdela Hakima Belhadža, koji je, kako se moglo pročitati u štampi, bio uhapšen posredstvom zajedničkih napora Gadafija i britanske obaveštajne službe) i koji već duže vreme pokušavaju da tuže Vladu Velike Britanije.

Grafit Muamera Gadafija u Bengaziju - Sputnik Srbija
Gadafi je ubijen jer je bio protiv stranih vojnih baza u Africi

„Smatram da je Vlada Velike Britanije sve već posredno ’sredila‘ sa jednim od Belhadžovih kolega, jer se on više ne vodi kao terorista. Deluje da isti taj Belhadž, kog su na Zapadu smatrali teroristom, sada ima potpuno drugačiji status i da je potpuno ’rehabilitovan‘. On je sada uvaženi političar kog bespogovorno citiraju u Libiji. Zapravo nije sasvim jasno ni ko je on sam, ni čime se on zapravo bavio. Bio sam začuđen kada su ga pozvali da održi predavanje u Parizu 2012. godine“, ističe Feturi i konstatuje da se ipak radi o teroristi sa dugim stažom i ako je Zapad oprostio njemu, onda je trebalo isto to da učini i sa Gadafijem.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala