Napad na školu: Roditelji napravili listu — nestala 101 devojka

© AP Photo / Sunday AlambaDeca koju je Boko Haram raselio tokom napada na njihova sela na predavanju u školi u Maiduguriju u Nigeriji 7. decembra 2015..
Deca koju je Boko Haram raselio tokom napada na njihova sela na predavanju u školi u Maiduguriju u Nigeriji 7. decembra 2015.. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon napada na školu na severu Nigerije, za koji se sumnja da ga je izvršila ekstremistička grupa Boko Haram, roditelji su saopštili da se više od 100 devojaka vodi kao nestalo.

Kako prenosi AP, to saopštenje je usledilo nakon što su vladini zvaničnici u saveznoj državi Jobe priznali da se blizu 50 devojaka vodi kao nestalo usled napada na selo Dapči, koji se dogodio u ponedeljak uveče.

Agencija navodi da je bilo više izveštaja o sukobima u toj oblasti, delimično zbog toga što joj je pristup ograničen.

Nigerija, kola hitne pomoći - Sputnik Srbija
Samoubilački napad u džamiji u Nigeriji, poginulo 50 ljudi

Bašir Manzo, jedan od roditelja, rekao je za AP da su roditelji zajedno sastavili listu sa imenima 101 nestale devojke i da su tu listu predali guverneru.

Ekstremisti Boko Harama zauzeli su Dapči u ponedeljak uveče primoravajući stanovnike, među kojima i učenice srednje škole, da beže u šumu.

Policija i Ministarstvo obrazovanja prvobitno su negirali tvrdnje da su studentkinje otete, navodi agencija. Međutim, agencija navodi da se pojavio strah među stanovnicima da su devojke otete kao što se to dogodilo pre skoro četiri godine, kada su ekstremisti Boko Harama užasnuli svet otevši 278 devojaka iz internata u Čiboku.

Neke devojke su uspele da pobegnu, neke su oslobođene nakon pregovora, dok je blizu 100 njih ostalo u zatočeništvu.

Ta ekstremistička grupa kidnapovala je hiljade ljudi prethodnih godina.

Vlada Nigerije u više navrata prošle godine je tvrdila da je Boko Haram poražen, ali ta grupa nastavlja da izvodi smrtonosne samoubilačke i druge napade, navodi AP.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala