Amerika u ofanzivi: Posvađati Rusiju, Iran i Tursku

© AP Photo / ITAR-TASSVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija predsednika SAD Donalda Trampa intenzivirala je svoje aktivnosti u pravcu sprečavanja jačanja odnosa Rusije, Irana i Turske.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov - Sputnik Srbija
Bogdanov: Sirija treba da pripada Sirijcima

Kako piše „Volstrit džurnal“, Vašington je pokrenuo novu kampanju za uspostavljanje odnosa sa Turskom kako bi je „otrgnuo iz čvrste alijanse Rusije i Irana".

U konsultacijama sa Ankarom učestvuje pomoćnik predsednik SAD za nacionalnu bezbednost Gerbert Makmaster, državni sekretar SAD Reks Tilerson i šef Pentagona Džejms Matis, koji pokušavaju da ubede predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odstupi od politike otopljenja odnosa sa Moskvom i Teheranom.

„Rusija manipuliše njom (Turskom). Zbližavanje Turske sa Rusijom i Iranom je u suprotnosti sa turskim interesima“, izjavio je izvor lista.

Prema podacima lista, SAD očekuju da će dobiti podršku Turske po pitanju potiskivanja „Irana i njegovih saveznika“ iz Sirije.

Osim toga, Vašington izražava zabrinutost što Rusija „pravi raskol u NATO-u prodajući najnoviji sistem PVO Turskoj“.

NATO je saopštio u novembru da je spreman da se pomiri sa odlukom Turske da kupi S-400. Ranije je ministar odbrane Turske Nuretin Džanikli saopštio da će prva isporuka S-400 iz Rusije biti izvedena 2019. godine. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala